Proces trávení zabezpečuje během šesti hodin přeměnu potravy na nezbytné živiny, které poté v průběhu třiceti pěti dnů zajišťují výživu sedmi tělesných tkání organismu (dhátus). Biologický oheň trávicího systému (agni) má své ústřední sídlo v žaludku a řídí veškerou látkovou přeměnu v organismu.
Vstřebané živiny na úrovni žaludku jsou využívány k tvorbě tělesných tekutin, plazmy, krve a lymfy. Zažívání potravy v tenkém střevě ovlivňuje tvorbu svalů, tuku a kostí. Závěrečným zpracováním potravy v tlustém střevě se výživné látky uplatňují v procesu regenerace pokožky, mozkové tkáně, nervového systému a reprodukčních orgánů.
Zdravý metabolismus
Optimální metabolismus zajištuje dobré trávení, vstřebávání a přeměnu potravy i smyslových vjemů, výživu tělesných tkání a buněk, silný imunitní systém, vitalitu, pevné zdraví, zrakové vnímání, tělesnou teplotu a barvu pokožky. Vytváří radost, nadšení a spokojenost, dodává životní energii, odvahu a sebedůvěru, přináší stabilitu a trpělivost, podněcuje jasné myšlení, logické uvažování a udržuje buněčnou inteligenci. Pokud jsou psychosomatické principy váta, pitta a kapha ve své rovnováze v souladu s individuální konstitucí, potom v těle působí harmonický metabolismus.
Doporučení ke správné péči o trávicí soustavu najdete v článcích Udržujte si v těle zdravý oheň a Zlaté ájurvédské pravidlo - strava jako lék, kde najdete povídání o šesti základních chutích a o tom, jak ovlivňují naši psychosomatickou rovnováhu.