Nadměrná konzumace potravy vede k tělesné nadváze a poté k následnému zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Tyto příznaky se posléze projevují v podobě narušené funkce slinivky břišní a diabetického onemocnění. Zvýšená tuková tkáň vyvolává žlučníkové kameny, obezitu, diabetes a zvýšený krevní tlak. Vzniku cukrovky předchází několik varovných signálů, které můžeme snadno pozorovat: pocit husí kůže či křečovitost při močení, nepříjemný zápach v podpaží, dýchavičnost, palčivá žízeň a nadměrná tvorba slin a zubního kamene.
Příčina vzniku onkologického onemocnění je podle ájurvédy spojená s výrazným narušením psychosomatické rovnováhy všech tří životních principů váta, pitta a kapha. K takovému systémovému rozladění dochází především v důsledku dlouhotrvajícího znečištění organismu, působení karcinogenů či chronického narušení životních rytmů, trávicí soustavy, imunitního systému nebo psychického stavu.
Potřeba detoxikace a úpravy jídelníčku
V důsledku radikálního snížení aktivity trávicího ohně dochází k nahromadění toxických látek v organismu, které postupně zamořují tělesné tkáně. Z tohoto důvodu je důležitá správná dieta, která očištujě trávicí soustavu a obnovuje harmonický metabolismus. Detoxikační kůra zahrnuje přísné odbourání konzumace masité stravy i mléčných výrobků a přeorientaci na syrové zeleninové nebo ovocné šťávy (ječmen, oves, rýže, celer, pampeliška, fazolové klíčky mungo, naklíčená semena slunečnice a vojtěšky Alfalafa, zázvor, česnek, kurkuma).
Doporučení pro celkovou obnovu životních sil najdete v článku Ájurvédské tajemství zdravé imunity - ódžas.