Přírodní výroba ájurvédských elixírů
Příprava bylinných elixírů probíhá přesně tak, jak se jejich příprava popisuje v klasických ájurvédských textech. Jejich základem je velmi ceněný ájurvédský plod Amalaki, který disponuje vysokým množstvím antioxidantů a vitamínu C. Plod Amalaki se nejprve ponoří do lázně s horkou vodou, aby se od jádra oddělila jeho výživná dužina. Pak se připraví bylinný odvar ze směsi jednotlivých částí desítek rostlin, který se poté promísí s měkkou dužinou ovocného plodu Amalaki. V následujícím procesu dalšího zahřívání dochází k odpařování přebytečné vody až v závěrečné fázi zůstane jen konzistence v podobě bylinného džemu. Tato forma je pro organismus velmi snadno vstřebatelná a poskytuje kvalitní ájurvédskou terapii, která se velmi dobře doplňuje s ájurvédskými čaji. Jejich vzájemné vhodné kombinace najdete v Ájurvédských domácích terapiích.