Jste zde

Náš příběh

„Pokud lépe porozumíme sami sobě, potom lépe porozumíme ostatním lidem a světu kolem nás.“ – ájurvédská moudrost

Výroba Everest Ayurveda v Káthmandu
Výroba Everest Ayurveda v Káthmandu

Himálaje nejsou jen domovem sněhu

Himálajská flóra se liší podle podnebí, množství srážek, nadmořské výšky a kvality půdy. Podnebí se mění od tropického na úpatí hor až po věčný sníh a led v polohách nad 6000 m n. m. Tropická džungle a úrodná nížina na jihu Nepálu postupně přechází v Himalayan foothillssubtropické předhůří s bujnou lesní vegetací, kterou na úpatí Himálaje střídají listnaté a smíšené lesy mírného pásu, jež se ve vyšších polohách mění v horskou zónu jehličnatého lesa, kosodřevin, pastvin a horských lučin. Výše se již vyskytuje tundra, která nakonec přechází v oblast věčného sněhu. Himálajské svahy a údolí jsou domovem více než 3500 druhů rostlin. Několik stovek z nich se již po celá tisíciletí používají v systému ájurvédské medicíny pro léčebné, aromatické, kosmetické a kulinářské účely.

 

Sběr bylin a jejich ruční zpracování

Dokonalá znalost a sběr bylin a koření je součástí každodenního života tisíců lidí žijících v horských oblastech na úpatí Himálají. Příprava ájurvédských bylinných čajů si tak stále zachovává svou tradiční podobu, kterou měla v dávných dobách, kdy se lidé vydávali na sběr vzácných bylin rostoucích vysoko v Himálajích, aby z nich poté připravili regenerující a osvěžující nápoje zajišťující větší odolnost organismu a pevné zdraví. Přečtěte si více o značení našich produktů garantující ájurvédskou kvalitu.

 

 

I v dnešní době se stále mnoho lidí vydává na dlouhou pouť do odlehlých končin horských masívů, aby nasbírali divoce rostoucí byliny a dopravili je do údolí, mnohdy jen s pomocí svých jaků a horských koz. K výrobě himálajských čajů je použito více než 60 ájurvédských bylin, které jsou nasbírány na rozlehlém území himálajského pohoří. Rostliny se nejprve ručně čistí, poté se zpracovávají různé části, jako kořeny, stonky, kůra, listy, květy, semena a plody, které se dále drtí a rozemílají na jemné části, aby se dosáhlo kvalitního a účinného vyluhování bylinné směsi. Takto upravené byliny jsou pečlivě zváženy a poměrně smíseny podle původních ájurvédských receptur.

Působení ájurvédských bylin

Himálajské byliny se již po celá staletí používají k optimalizaci duševních a tělesných funkcí organismu. Jsou základem tradičního ájurvédského lékařství, které je používá v mnoha nejrůznějších kombinacích. Každá bylina má mnohostranné působení, proto záleží na přesném poměru smísení, aby se posílil nebo omezil jejich specifický vliv. Himálajské ájurvédské čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich prospěšných odvarů. Optimalizují duševní a fyzické síly, revitalizují tělesné tkáně, harmonizují kardiovaskulární a lymfatický systém, zklidňují nervovou a dýchací soustavu, podporují trávení a metabolismus, detoxikují organismus, povzbuzují mozkovou činnost a posilují imunitní systém. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na naše tělesné a duševní zdraví. Popisek každého čaje obsahuje složení bylin, výpis jejich působení a přehled kategorií neboli okruhů, které jednotlivý čaj pokrývá.

 

 

Stejně tak je tomu i u ájurvédských bylinných elixírů neboli avalehas, jejichž příprava probíhá přesně tak, jak se popisuje v klasických ájurvédských textech. Jejich základem je velmi ceněný ájurvédský plod Amalaki, který regeneruje tělesné tkáně a posiluje imunitní systém organismu svým vysokým množstvím antioxidantů a vitamínu C. Čerstvě natrhané amalaki se také používá ve formě čistě rozemletého prášku, který se mísí s jedenácti dalšími ingrediencemi jako je ashwagandha, shatavari, kurkuma, zázvor, moringa, mladý ječmen, spirulina, růže a lotos do ájurvédských horkých nápojů. Ostatní ájurvédské ovocné plody jako královské mango, jackfruit a papája obsahují mnoho vitamínů, minerálů a nutričních látek, které si uchovávají svou trvanlivost a šťavnatou chuť bez jakýchkoliv přídatných konzervačních látek na základě přírodního procesu blanšírování v čerstvě vylisované šťávě z cukrové třtiny. 

Ájurvédský lékař

Dr. Ka Dev Jha

Bylinné směsi jsou připravovány pod přísnou kontrolou nepálského ájurvédského lékaře Dr. Kam Dev Jha, který vystudoval Státní univerzitu ájurvédské medicíny v Patně a lékařskou fakultu na univerzitě v Benárasu. V šedesátých letech pracoval ve službách nepálského ministerstva zdravotnictví a v letech 1971–1997 působil ve fakultní nemocnici nejstarší ájurvédské univerzity Naradevi v Nepálu. V současné době je spolupracovníkem a poradcem mnoha ájurvédských lékařských společností.

Tradiční ájurvédská moudrost a znalost tajemství života jsou předávány zasvěcenými učiteli z generace na generaci jako forma služby všem těm, kteří hledají vnitřní uvědomění neoddělitelné integrity duchovní a fyzické existence člověka. Na základě takového porozumění se náš život stává bohatší a srozumitelnější. Pokud lépe porozumíme sami sobě, potom lépe porozumíme ostatním lidem a světu kolem nás. Odhalíme tak jednoduchost, krásu a vnitřní proud života, který přináší do našich každodenních aktivit více radosti, harmonie a jistoty.

„Člověk, který se vhodně stravuje, žije disciplinovaný život, udržuje si nepřipoutanost ke smyslovým předmětům, dává i odpouští, miluje pravdu a slouží ostatním, je bez nemocí.“
- Ashtanga Hridayam

Everest Ayurveda s.r.o.

Everest Ayurveda s.r.o. je česko-slovensko-nepálská společnost, která v souladu s indickou tradicí šíří hlubší povědomí o ájurvédském lékařství, zdravém způsobu života, užívání himálajských bylin a vnitřním rozměru člověka. V České republice a na Slovensku byla společnost založena v roce 2004 ve spolupráci s nepálským ájurvédským lékařem Dr. Kam Dev Jha a doktorem biotechnologie Sureshem K. Sahem.

Předmětem výroby, dovozu a velkoobchodní činnosti společnosti jsou tradiční ájurvédské přípravky z Nepálu a Indie. Everest Ayurveda s.r.o. má své sídlo v České republice s centrálou v Praze, firemní pobočkou na Slovensku se sídlem v Bratislavě a výrobu bylinných přípravků v Nepálu se sídlem v Káthmándú.