Jste zde

Tradiční indický čaj Masala

Legendy praví, že tradiční kořeněný čaj Masala existoval už v době před několika tisíci lety, kdy tehdejší indičtí mahárádžové popíjeli silný odvar z koření, aby zůstali bdělí během projednávání dvorských záležitostí.

Jak vznikl tradiční indický Masala Chai?

Nápoj, který se kdysi podával na královských dvorech obsahoval pouze koření a ájurvédské byliny a používal se zároveň jako zdravotní nápoj a ájurvédský lék. Teprve až s příchodem Britů, kteří v Indii objevili kouzlo čaje a v roce 1835 založili čajové plantáže v Assámu, začaly být do tradičního čaje masala přidávány lístky černého čaje.

Zpočátku ale nebylo v Indii snadné pití černého čaje zavést, protože byl pro bežné lidi cenově nedostupný. A tak se zrodila cenově dostupnější verze s menším obsahem černého čaje, ale zato obohacená o mléko a cukr, aby chuť zůstala silná a lahodnější. Vynalézaví britští obchodníci pak propagovali takto po britsku uzpůsobený čaj jako lahodný nápoj pro chvilku odpočinku i povzbuzení. S rostoucí oblibou se pak masala chai začal nabízet na nádražích a všech veřejných místech, kde ho prodávaly pouliční prodejci čaje, tzv. chaiwala v malých hliněných nádobkách zvaných kullhars pro chvilku odpočinku v každodenním shonu. Tak vznikl tradiční čaj Masala tak, jak ho známe dnes. 

Co obsahuje pravý Masala Chai?

Tento delikátní kořeněný nápoj se stal jedním z hlavních znaků indické kultury a také hrdostí místních obyvatel, kdy každý region a dokonce i každá rodina má v Indii svou vlastní recepturu čaje Masala, kterou si předává z generaci na generaci. 

Masala znamená směs koření, která se sice často liší, ale téměř vždy obsahuje zázvor, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, černý pepř a skořici. Nejlahodnější je s plnotučným mlékem (doporučujeme bio mléko), které nápoji dodá jemnost. Dalším nezbytným prvkem je cukr, ideálně třtinový. V Indii používají surový třtinový cukr zvaný jaggery, který působí spíše jako med.

Připravte si lahodný MASALA CHAI v porcovaných sáčcích jednoduše doma nebo v kanceláři a nechte se osvěžit stejně tak, jako to dělali mahárádžové dávné Indie. V jeho bohatém složení najdete:

  • Assámský černý čaj: osvěžuje mysl, podporuje koncentraci a celkovou bdělost 
  • Zázvorovník lékařský: podporuje vitalitu organismu, dobré trávení a činnost imunitního systému
  • Kardamovník obecný: podporuje dobré trávení
  • Skořicovník cejlonský: působí jako antioxidant a osvěžuje tělo a mysl
  • Hřebíčkovec vonný: podporuje krevní oběh a kardiovaskulární zdraví
  • Pepřovník černý: podporuje činnost dýchací a nervové soustavy
  • Pepřovník dlouhý: povzbuzuje obranyschopnost organismus a podporuje odolnost vůči stresu
  • Muškátovník vonný: podporuje zdravou chuť k jídlu

Zkuste při tom také dva různé způsoby přípravy:

Indický způsob: přiveďte 3/4 šálku vody a 1/4 šálku mléka (250 ml) k varu. Ztlumte na mírný plamen, vložte 2 sáčky čaje a nechte 3-5 min povařit. Po krátkém odstátí přidejte třtinový cukr, sirup nebo med a vychutnejte si lahodný Masala chai. 

Britský způsob: čajový sáček zalijte vroucí vodou (250 ml) a nechte 3-5 min vyluhovat. Přidejte mléko a třtinový cukr, sirup nebo med podle chuti a vychutnejte si lahodný Masala Chai.

Doporučené produkty

Royal India Masala Chai

Ájurvédské osvěžení

Royal India Masala Chai
155 Kč
-+

Royal Kashmiri Kahwa Tea

Orientální povzbuzení

Royal Kashmiri Kahwa Tea
155 Kč
-+

SÁČKOVÁ KOLEKCE

Relaxační čaje v nálevových sáčcích

SÁČKOVÁ KOLEKCE
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.