Jste zde

Zázvor v ájurvédě

Zázvorový čaj. To je přesně to, co každý z nás již několikrát za život okusil s vírou, že zažene nachlazení či prvotní příznaky toho, že na nás, lidově řečeno, „něco leze”. Zjistěte, jak ho používá ájurvéda!

Z hlediska ájurvédy je zázvor považován za jednu z nejcennějších a nejužívanějších bylin a jeho léčivé účinky jsou jí známé již po mnoho staletí. Proto v následujících řádcích nabízíme ájurvédské okénko do tajemství účinků této mimořádné byliny. 

Zázvor, lat. zingiber officinale, ájurvédsky „shunti” je vytrvalá rostlina dorůstající až do 1,5 m rostoucí především na území Číny, Indie a Nepálu. Nejužívanější částí je nadzemní oddenek, někdy chybně označován jako kořen.

V ájurvédě se zázvor používá jako léčivo a sattvické koření jak v čerstvé (adrak), tak sušené podobě (shunthi). V přiměřené míře je vhodný pro všechny tři dóšické konstituce váta, pitta a kapha. Je také důležitou součástí mnoha ájurvédských léčiv, protože podporuje a umocňuje léčivé působení jiných bylin a ingrediencí.

Jaké jsou hlavní zdravotní účinky zázvoru?

Za prvé harmonizuje trávicí systém při zažívacích potížích a nevolnostech. Zázvor totiž výrazně zvyšuje trávící oheň (agni) a tím stimuluje chuť k jídlu, celkově podporuje proces trávení a detoxikace a snižuje tak nadýmání. 

Zázvor má také velmi silný, protizánětlivý a antibakteriální účinek. Pročišťuje krev, stimuluje srdce a oběhovou soustavu. Pomáhá při žloutence, artritidě, hemeroidech, otocích a kopřivce. Je výborným lékem na choroby způsobené nadbytkem váta dóši. 

Kromě toho stimuluje nervový systém, zvyšuje přenos nervových vzruchů a zmírňuje bolest. Díky své hořkosti (tikta) a olejnatosti (snigdha) pomáhá při astmatu a dýchacích potížích. Působí i jako afrodiziakum. 

Z hlediska ájurvédských vlastností potravin, které v rámci běžné stravy ovlivňují rovnováhu naší dóšické konstituce, je zázvor pálivý, sladký, suchý, ostrý, olejnatý a těžký. Snižuje tak vátu a kaphu a ve větším zkonzumovaném množství zvyšuje pittu. 

Sušený zázvor disponuje přirozeně větší suchostí, ale také větší horkosti než čerstvý, tedy výrazněji prohřívá tělo, a proto je vhodnější pro konstituci kapha, kdy zmírňuje její chladnou a vlhkou podstatu. Čerstvý je pak vhodnější pro vátu a pittu. Pro jeho prohřívající účinky se nedoporučuje užívat při zánětlivých onemocněních, vředech a při vysoké horečce. 

Zkuste zázvor po ájurvédsku!

Nejoblíbenějším způsobem, jak zázvor použít je bezesporu připravit si čaj z čerstvého oddenku a přidat med. Aby opravdu zmírnil nachlazení, je potřeba jej alespoň 5 – 10 min povařit. Jíst se dají i samotné kousky čerstvého zázvoru, které pomáhají při chrapotu či ulevují od bolesti v krku a posolený čerstvý zázvor stimuluje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Díky svým blahodárným účinkům má zázvor svoje nezastupitelné místo také v našich ájurvédských doplňcích. Jen v ájurvédských himálajských čajích je zázvor obsažen přibližně v polovině bylinných směsí, v ájurvédě známé jako „kvathas“ (bylinné odvary). Zázvor používáme hojně také v receptech našich nutričních a očistných elixírů známých jako „avalehas“. 

Nejsilněji si ale zázvor můžete vychutnat v horkém ájurvédském nápoji AMALAKI & ZÁZVOR, který si připravíte tak, že zalijete jemně namletý prášek ájurvédského plodu amalaki a zázvoru teplou vodou a přidáte med podle chuti. Způsobu, kdy vypijete jemně namleté zdraví prospěšné byliny spolu s teplou tekutinou, se říká v ájurvédě „churna“. Kombinace amalaki se zázvorem vás příjemně prohřeje a zároveň silně podpoří imunitní systém. Najdete ji tak i v rámci našich imunitních balíčků.

Pro milovníky sušeného ovoce lze zázvor vyzkoušet v podobě sušeného amalaki obaleného v čerstvě namletém zázvoru.

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krční oblast a dýchací cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
155 Kč
-+

AMALAKI plod zázvor

Imunita & dýchací cesty

AMALAKI plod zázvor
79 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.