Jste zde

Zapojte se do ájurvédské očisty III. – krásná pleť

Třetím dílem očistného seriálu završujeme naši jarní ájurvédskou očistu – po březnovém pročištění lymfy a jater a dubnové očistě střev od alergenů, vám přinášíme tip na závěrečnou očistu, která prospěje vaší pleti. 

Po jarních detoxikačních měsících přichází období, které vstupuje do léta a s tím i do měsíců, které ájurvéda považuje za ideální pro revitalizaci organismu. Pročištěný organismus by se v tuto dobu měl dobře posílit a obnovit své tělesné funkce díky cílené revitalizační terapii, kterou ájurvéda nazývá rasájana. Tato omlazovací terapie má přinést výživu tělesným tkáním, které díky správně fungujícímu metabolismu (očištěnému od toxinů a odpadních látek - ámy), neustále regenerují a posilují tvorbu ódžasu (esence imunitního systému). 

Na květen jsme připravili opět dvě kúry, ze kterých si můžete vybrat. Obě fungují jako vnitřní prostředek péče o pleť a užívají se tedy vnitřně. Jsou očistné a zároveň revitalizují kožní tkáň. 

Ájurvédské byliny, které přípravky obsahují, čistí krev a tím i pokožku podle jednoduchého ájurvédského pravidla – kvalita a čistota krve se odráží na kvalitě a čistotě pleti. Poruchy kožní tkáně jako jsou akné, ekzémy, vyrážky, afty, opary, mykózy a podobně, bývají tedy spojené s přítomností toxických látek v krvi. Tam se dostávají z klíčových orgánů našeho metabolismu, především z jater a tlustého střeva.    

Aby vám ájurvédská kúra na pleť zapůsobila, užívejte jednu z doporučených kúr po dobu 3–4 týdnů a dodržujte u toho jednoduchá základní pravidla zmíněná níže. 

Ájurvédská detoxikační kúra

  • Délka trvání: 3-4 týdny
  • Užívání: 2 – 3x denně
  • Kdy: ráno nalačno, během dne 1h před nebo po jídle a večer před spaním

Ájurvédské kúry vhodné na KVĚTEN

Vyberte si ze dvou možností podle vlastního zdravotního stavu a potřeby:

1. Detoxikace krve a pokožky

Součástí této kúry je čaj Gauri, který eliminuje toxiny z krevního oběhu. Díky obsahu kurkumy a dalších ájurvédských bylin s podobnými účinky působí silně protizánětlivě a redukuje například i přítomnost kvasinek v tělesných orgánech. Je také výborný při kožních mykózách a plísních. Obsažený santal bílý má přímý vliv jak na čistotu krve, tak i na dobrý stav pokožky a celkové uvolnění těla a mysli. Další z obsažených bylin, skořicovník, udržuje normální hladinu cukru v krvi. Tento čaj ulevuje také při hemeroidech. 

Součástí kúry jsou dva elixíry – nutriční Raktaprash pro regeneraci jater a obnovu zdravé krevní tkáně a dále očistný Svedaprash, který má na starosti výživu a čistotu pleti. Prvních 10 – 14 dní kúry užívejte s čajem Gauri elixír Raktaprash a poté přejděte na Svedaprash. Elixíry vždy zapijte ájurvédským čajem nebo teplou vodou.

2. Péče o pleť

Alternativou k předešlé kúře je pak kombinace čaje Nimba s elixírem Svedaprashem. Čaj Nimba je hloubkový čistič krve a jeho užívání má příznivý vliv nejen na krevní oběh a dobrý stav pleti, její čistotu a záři. Je také jedním z našich nejlepších ženských čajů – upravuje menstruační cyklus, pomáhá s vaginálními výtoky, cystami i počátečními stádii onkologických potíží. Elixír Svedaprash je pak silným antioxidantem pro vitalitu kožní tkáně, působí preventivně proti tvorbě vrásek a pigmentových skvrn. Obsažené byliny včetně ájurvédské manjishty silně pročišťují a regenerují pleť a ulevují při atopické dermatitidě, svědění pokožky, lupénce, ekzémech, kopřivce a vyrážkách. 

K oběma kúrám doporučujeme na pokožku aplikovat čistý sezamový olej.

Dobrý den, koupila jsem si čaj Nimba, původně na akné, asi po dvou měsících pití této směsi mi "krupička" z obličeje úplně vymizela, krom toho se mi také zmírnily menstruační bolesti. S tímto čajem jsem velmi spokojená. Děkuji.

S pozdravem Adéla K.

Užívání a příprava ájurvédských zdravotních kúr

Bylinný čaj vždy povařte 3–5 minut, má mnohem větší účinnost než pouhé louhování bylinné směsi zalité horkou vodou. 1 čajová lžička směsi je určena na 250 ml vody (jeden šálek). Čaj si ale můžete uvařit ve větším množství, aby vám vystačil na celý den. Čaj pijte vždy teplý (můžete uchovat v termosce).

Bylinný elixír stačí pouze nabrat na čajovou lžičku a sníst. Užívejte 1 lžičku 2 – 3x denně spolu s ájurvédským čajem, kterým ho můžete zapít. Elixír je dobré zapít vždy, lépe se tak vstřebává. Můžete ho zapít také teplou vodou nebo rostlinným mlékem. Kravské mléko při očistě na rozdíl od revitalizačních a regeneračních kúr nedoporučujeme.

Doporučený režim během očistné kúry

Očistnému procesu v těle pomáhá samozřejmě pohyb, který má sám o sobě přirozené detoxikační účinky. Prospívá rychlejšímu metabolismu, kdy se střeva snadněji vyprazdňují. 

Podporuje pocení a vylučování škodlivých odpadních látek z těla a okysličuje všechny buňky, ke kterým se lépe dostávají potřebné živiny, ale také prána – jedna ze tří životních energií (další dvě jsou tédžas a ódžas), která udržuje životní funkce organismu jako je dýchání, činnost kardiovaskulárního systému a mozková aktivita. 

Při cílené očistě je nejdůležitější denní dobou ráno. Zde jsou 3 základní kroky, které by měly následovat po probuzení:

  • Vyprázdnit se a osprchovat (tělo přes noc vylučuje odpadní látky pokožkou). 
  • Vypít sklenici teplé vody s citronem a 5 minut provádět dechové cvičení, které dodá mysli klid a pozitivní energii: dýchejte velmi pomalu a tiše - tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali.

  • Vypít šálek očistného ájurvédského čaje spolu se lžičkou bylinného elixíru (se snídaní pak počkejte alespoň 30 minut, než se bylinné přípravky dobře vstřebají).

Zároveň doporučujeme alespoň 3x za týden lehký běh či rychlou chůzi. Choďte spát před půlnocí.

Strava při očistě

Po dobu detoxikační kúry vynechte z jídelníčku masité a mléčné potraviny. Pokud jste na ně zvyklí, pokuste se výrazně snížit jejich spotřebu – už to samo o sobě bude pro tělo úleva. Také zkuste omezit přísun čokolády, sušenek a sladkostí s obsahem bílého cukru. Nahraďte tyto pochutiny čerstvým, příp. sušeným ovocem bez konzervantů, nesolenými oříšky a čerstvou zeleninou. Dodržujte také dostatečný přísun čisté vody a z nápojů vynechejte kávu, alkohol, stimulanty a sladké limonády. 

Očistný proces sebou může přinášet dočasné doprovodné projevy jako je bolest hlavy, pocit únavy a těžkosti končetin. Nekomfortní pocit je spojený s vylučováním toxinů z těla ven. Avšak pokud vydržíte, očistná kúra spolu s pohybem a lehkou čerstvou stravou vám přinese více energie a pevnější zdraví. 

Děkujeme, že jste následovali náš jarní očistný seriál. Na léto chystáme ájurvédská doporučení pro omlazení a revitalizaci organismu, tzv. „rasajánové“ tipy. Sledujte nás a ať se vám daří!

Doporučené produkty

Detoxikace krve a pokožky

Domácí zdravotní péče

Detoxikace krve a pokožky
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Péče o pleť

Domácí zdravotní péče

Péče o pleť
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.