Jste zde

V čem je ukryta lidská krása?

Ájurvédský léčebný systém vzešel z hluboké znalosti bylin a koření, které upevňují zdraví a z něj plynoucí přirozenou krásu.

Už před tisíci lety byli někteří indičtí mudrci (rišiové), autoři dnes už tradičních ájurvédských receptur, zváni na královský dvůr, aby se se svými králi podělili o duchovní moudrost i poznání na poli léčebných metod, které získali mnohaletým rozjímáním a meditacemi na osamělých místech. Vladaři byli často uneseni vznešeným vzhledem svatých mužů, kteří ačkoli byli velmi prostě oděni, z tváře jim vyzařoval hluboký mír, soucit a světlo. 

Holistická filosofie krásy

V Indonésii, kam se principy ájurvédského lékařství z Indie brzy rozšířily, vznikla za časů královských dynastií v 18. století holistická filosofie „Ngadi Sarira“, která hovořila o důležité povinnosti udržovat své tělo vždy v perfektní formě. Nešlo však pouze o krásu vnější, ale také vnitřní: „jasmani“, naše fyzické tělo září, když se člověk cítí dobře a je spokojený sám se sebou, a toto světlo vytváří přirozenou krásu. Javánské princezny si tehdy samy připravovaly bylinné a květinové směsi, aby si uchovaly nejen krásnou tvář, ale i mysl. Například krásné a zdravé rty byly považovány za výsledek krásné mluvy (wacika), která vycházela z krásných myšlenek (manacika).

Rovnováha vnitřní a vnější skutečnosti

Tato filosofie krásy říká, že jakmile člověk porozumí své skutečné přirozenosti a naučí se žít v souladu se zákony přírody a vesmíru, dokáže získat tělesné zdraví, krásu a dostatek energie a nadšení do života. Jádrem této holistické filosofie je dávná formule „Rupasampat wahya bhiantara“: rovnováha mezi tím, co je ukryto uvnitř a tím, co existuje navenek. 

Tajemství lidské krásy je tak ukryto v harmonickém souznění a naplnění tří životních principů a potřeb na úrovni těla (kama datu), mysli (rupa datu) a duše (arupa datu). Vzájemná rovnováha mezi nimi je základním předpokladem skutečné krásy a spokojeného života. 

Toto starodávné učení hovoří pak o nejvyšší kráse jako o dokonalém projevení sedmi nejdůležitějších lidských ctností na úrovni fyzického těla: pravdy (sathya), lásky (prema), poctivosti (dharma), míru (shanti), tolerance (sahana), radosti (ananda) a duchovnosti (svan ubh uti). 

 

Doporučené produkty

Péče o pleť

Domácí zdravotní péče

Péče o pleť
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

AMALAKI nápoj RŮŽE

Imunita & krásná pleť a dobrý zrak

AMALAKI nápoj RŮŽE
155 Kč
-+

NIMBA

Péče o pleť & pokožku

NIMBA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.