Jste zde

Tulsi – posvátná bylina oddanosti

Tradiční jméno tulsi pochází ze sanskrtu a znamená „jedinečný”. V Indii je tato výjimečná bylina považována za inkarnaci Lakšmí – bohyně štěstí, krásy a hojnosti. 

Latinsky Ocimum sanctum, česky bazalka svatá je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Na světě existují dva základní druhy bazalky svaté. Jedním je Krishna tulsi (Ocimum sanctum) s fialovými listy a druhý je Rama tulsi (Ocimum basilicum) se zelenými listy. 

ocimum basilicum

Bohatá historie užívání jedné z nejposvátnějších bylin světa

Bazalka svatá pochází původně z indického subkontinentu, kde má své nenahraditelné místo a dodnes zůstává nejposvátnější indickou bylinou pěstovanou již po 3000 let. Je historicky prokázáno, že jako léčivá rostlina se užívala již ve starověkém Řecku i Římě a také v arabských zemích. Patří tedy mezi nejoblíbenější a nejužívanější byliny Orientu. Podle staroindických písem přináší božskou ochranu, povznáší ducha a rozvíjí oddanost. Dále podporuje otevřenost srdce, jasnost mysli a dobrou paměť. V hinduistických rodinách bývá pěstována na čestném místě či na oltáři uprostřed dvora. Podle některých pramenů byly větvičky bazalky nalezeny dokonce i v egyptských pyramidách a v Řecku přinášely ženy výhonky tulsi do kostela na svátek svatého Basilea (Nový rok).

Účinky tulsi v ájurvédě

V ájurvédě je tulsi velmi ceněnou rostlinou pro své duchovní a zdravotní účinky. Používá se po staletí jako lék proti kašli, nachlazení, zápalu plic, astmatu a onemocnění dýchacích cest. Uvolňuje bolest hlavy, snižuje horečku, nervové napětí a úzkost, podporuje psychickou rovnováhu a posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení a střevní funkce. Je dobrým domácím lékem při žaludečních a střevních potížích všeho druhu, pomáhá regenerovat pokožku při infekcích a aplikuje se při léčbě onkologických onemocnění.

ájurvédský čaj Tulsi

Tulsi z pohledu moderní farmakologie

Farmakologické studie potvrdily její antidepresivní, neuroprotektivní a protirakovinový účinek. Předpokládá se, že příznivé účinky této rostliny mohou pocházet především z jejich hlavních aktivních složek jako je eugenol, karvakrol, kyselina ursolová a rozmarýnová.

Ájurvédské lékařství klasifikuje tulsi ve škále vlastností za lehkou, hořkou a zahřívací bylinu vyrovnávající kaphu i váta dóšu. Rostlina se užívá čerstvá nebo sušená v podobě drceného prášku nebo bylinné směsi. Bylinu tulsi můžete ochutnat v himálajském ájurvédském čaji Tulsi, který pochází z naší ruční výroby pod Himálajemi.

Ruční výroba čajů Everest Ayurveda

Tato naše malá výroba následuje tradiční postup sušení, zpracování a mísení bylin na slunci a čerstvém vzduchu tak, jak to lidé v této i ostatních oblastech Himálajského předhůří dělají už po tisíce let. Jak taková ruční výroba vypadá, můžete shlédnout v krátkém videu Ruční výroba ájurvédských čajů Everest Ayurveda 

 

Doporučené produkty

TULSI

Krční oblast & průdušky

TULSI
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.