Jste zde

Shilajit – mocný dar hor

Shilajit, jiným jménem také asphaltum či momiya, u nás mumio, je pryskyřičná látka, která vzniká hromaděním a rozkladem organických látek a minerálů ve skalách v nadmořských výškách od 3500–5000 m n.m. a v jeskynních prostorech, především v hornatých oblastech Himálaje, Altaje a Kavkazu.

Tato přírodní biologicko-geologické usazenina, která se tvoří tisíce let, má hluboké kořeny v tradičních medicínách po celém světě včetně ájurvédy, která ho považuje za jeden z nejcennějších darů přírody a za „ničitele slabostí“ a významnou rasajánu (omlazující účinek) pod názvem shilajit.

Historie a mytologický význam shilajitu

Podle hinduistické tradice nechal shilajit pro posílení lidského zdraví stvořit božský Pán Šiva sídlící na vrcholu hory Kailás, která se nachází na území Tibetské náhorní plošiny. Šiva představuje sílu neustálé transformace a spolu s Brahmou (síla tvoření) a Višnuem (síla udržování) tvoří trojjedinou podstatu vesmíru. V dávném věku roznesly nebeské bytosti do hor nesmrtelný nektar amrit, který se pod vlivem slunečních paprsků proměnil v shilajit, zázračný elixír hor, který užívají místní svatí muži (sádhuové) a jogíni, aby zůstali věčně mladí a zdraví, stejně jako silný a vznešený Pán Šiva pohroužený do transu své hluboké meditace.

První psané zmínky o mumiu jsou starší více než tři tisíce let. Mumio znali nejen v Indii, Persii, Babylóně, Egyptě, ale i v Řecku a Římě. Slovo mumio má pravděpodobně slovní základ v řečtině  a doslova znamená "chránící tělo před nemocemi" či "tělo uchovávající". Tibeťané nazývají mumio Barak Šun (Brogshaun) – v překladu horský olej, indové Shilajit, arabský ekvivalent zní Chafiz-al-Adžsod nebo Arakul džibal – horský pot.

Z historických faktů vyplývá, že mumio bylo jako farmakum používáno Sumery, píše se o něm ve védách – indických posvátných knihách, četně se vyskytuje v lékařských spisech jako Sušruta Samhita, Čaraka Samhita, v čínské Knize o obtížných problémech. Vědomosti o mumiu a jeho aplikaci se uchovávaly v tajnosti, předávaly se v rodinách vysoce postavených lékařů pouze ústním podáním z otce na syna. O mumiu pojednávají ve svých dílech nejen Aristoteles, který s ním prováděl pokusy, ale také nejvýznamnější středověcí představitelé lékařské vědy jako Avicenna, Paracelsus, Agricola, Quiricus, Servet.

Autor slavné encyklopedie lékařství Avicenna (980–1037), vlastním jménem Abú Alí ibn Síná, prohlásil, že je nejdokonaleji složeným lékem a sestavil bohatý seznam mumiem léčitelných nemocí a dávkování. Avicenna popisuje shilajit mumio jako antiseptický prostředek užívaný lidmi z oblasti Kavkazu. Ještě starší spisy jsou texty psané sanskrtem, které jsou staré až 3000 let, zmiňující látku shilajit, které je připisovaná záhadná moc ničit slabost a nemoc.

Shilajit z hlediska ájurvédy

V ájurvédě je shilajit označován jako „šambhu“ nebo také „dobyvatel hor a ničitel slabostí“. První zmínky pocházejí ze zmíněných klasických textů Čaraka Samhita a Sušruta Samhita. Tyto starověké texty popisují shilajit jako hustou látku podobnou dehtu, která se uvolňuje z hor a má schopnost léčit prakticky každou nemoc, pokud je užívána v předepsanou dobu a předepsaným způsobem. Další ájurvédské spisy popisují objev vesničanů, kdy si při pozorování unavených opic nebo zraněných zvířat všimli, že všechna zvířata žvýkají zvláštní horninu nebo byly zvyklé ji olizovat.

Shilajit posiluje všechny tři dóši (vátu, pittu a kaphu) a pomáhá nastolit jejich rovnováhu v těle. Harmonizuje energetická centra (čakry) a udržuje celkovou rovnováhu těla a mysli a také je výbornou rasajánou, tedy prostředkem, který omlazuje organismus. Podle ájurvédské medicíny má při vnitřním užívání tonizující, projímavé a expektorantní účinky, a při užívání vnějším pak slouží jako antiseptikum i analgetikum a zamezuje zápachu.

Mumio bohaté na minerály

Shilajit je známý pro své bohaté a pestré složení a širokospektrální účinky. Skládá se z více než 80 různých minerálů, stopových prvků a vitamínů, esenciálních a neesenciálních aminokyselin, mastných kyselin, selenu a fosfolipidů. Hlavními klíčovými složkami jsou kyselina fulvová, huminová, dibenzo-alfa pyrony a bifenylkarboxyláty, fenolové kyseliny a chirony. Tyto složky přinášejí celou řadu zdravotních benefitů, mezi které patří především podpora imunity, posilování svalů a kostí, zlepšení trávení, detoxikace těla, zlepšení kvality kůže, zdraví močové soustavy a kardiovaskulárního systému, posílení tělesné vitality, udržení normální tělesné hmotnosti a podpora duševního klidu a rovnováhy. Pomáhá také zvyšovat energii a vytrvalost, podporuje zdraví ženské reprodukční soustavy a hladký průběh menstruačního cyklu. Používá se také k rychlejší regeneraci zlomenin při úrazech a k léčbě různých onemocnění jako je osteoartritida, spondylóza, chronická bronchitida, nervové poruchy, epilepsie, anémie, angina pectoris, žloutenka, menoragie a ekzémy. Je silným afrodiziakem a je užitečný při léčbě ledvinových kamenů, otoků, hemeroidů a redukci tělesného tuku. Je nedílnou součástí jídelníčku horských šerpů, výjimečně vytrvalého a fyzicky odolného etnika žijícího ve vysokých nadmořských výškách nepálské oblasti Himálají, aby jim dodal fyzickou sílu a dlouhověkost.

Mumio jako superpotravina 

Shilajit – mumio je zkrátka mimořádným darem přírody. Díky jeho bohatému složení a rozsáhlým zdravotním účinkům zaujímá výjimečné místo jak v rámci tradiční přírodní medicíny, tak i v moderním životním stylu a zdravé stravě zařazující ho do kategorie “superfoods“, výjimečných přírodních produktů s vysokým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidačních látek, které posilují organismus v moderní hektické době s velkými nároky na výkon jedince.

Hledáte-li proto způsob, jak podpořit své zdraví a vitalitu přirozenou cestou, zařaďte Shilajit do svého denního jídelníčku. Třeba ve skvěle vstřebatelné podobě superpotravinového nápoje Amalaki se Shilajitem, který můžete přidat také do smoothies a ovocných šťáv. Nechte se inspirovat tisíciletou tradicí a objevte, jak může tento vzácný dar přírody posílit vaše celkové zdraví.

 

Charakteristika mumia:

  • Konzistence se podobá asfaltu.
  • Je okamžitě rozpustný ve vodě a také tělesným teplem.
  • Má výrazně hořkou chuť a charakteristickou vůni.
  • Obsahuje široké spektrum aminokyselin, vitamínů a minerálních látek.
  • Udržuje zdravé klouby a kosti, pomáhá při artritídě a revmatismu.
  • Má příznivý účinek na zrychlení procesu hojení kostí.
  • Zmírňuje výkyvy nálad při menopuse.
  • Eliminuje stres a slabost.
  • Přispívá k udržení normálních mentálních a kognitivních funkcí organismu.
  • Má antioxidační, protizánětlivý a antistresový účinek.
  • Zvyšuje odolnost, sílu a vytrvalost organismu.
  • Zlepšuje paměť a kognitivní schopnosti.
  • Zlepšení funkce vylučovací soustavy.
  • Podporuje zdravé trávení.
  • Stimuluje reprodukční funkce.
  • Pomáha udržovat menstruační komfort.
  • Posiluje imunitní systém a duševní zdraví.
  • Řadí se do skupiny adaptogenů.
  • Při pravidelném užívání má posilující a omlazující účinek.
  • Posiluje a upevňuje dobré zdraví.
  • Pomáhá při hojení zlomenin a vykloubenin, regeneruje kosterní aparát včetně obnovy kostní dřeně, při osteoporóze aj.).
  • Všeobecně podporuje regeneraci tkání.
  • Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích, únavě a stresu.
  • Pomáhá při bolestech zubů a paradentóze.
  • Zlepšuje paměť, soustředění a duševní výkonnost.
  • Regeneruje kosterní aparát (zlomeniny, obnova kostní dřeně, osteoporóza aj.).

Doporučené produkty

AMALAKI nápoj SHILAJIT MUMIO

Imunita & kosti a klouby

155 Kč
-+

Imunita & kloubní odolnost

Zdroj vitamínů a antioxidantů & snadné užívání

Our Tip
-15% 351 Kč
původní cena: 413,-
-+

Tridóša & elixír harmonie

Domácí zdravotní péče

-10% 574 Kč
původní cena: 638,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.