Asparagus racemosus česky chřest hroznovitý, v sanskrtu shatavari, je keřovitá rostlina s výskytem převážně v Nepálu, Indii a Srí Lance. V ájurvédě je tato rostlina označována jako „královna bylin” s přívlastkem “ta, která má sto manželů”.
Pozná se podle malých listů podobným jehličkám a malých černo-fialových bobulí. V létě kvete malými bílými květy. Používanou části jsou její kořeny, které jsou podobné indickému ženšenu neboli ashwagandě.
Shatavari - nejúčinnější ájurvédská bylina pro vitalitu žen
Svůj název získala především díky vysokému obsahu fytoestrogenů, které mají omlazující a posilující účinky na činnost ženského reprodukčního systému. Působí jako rasájana pro omlazení a vitalitu ženského organismu. Upravuje hormonální rovnováhu a harmonizuje funkci ženských orgánů. Posiluje plodnost a podporuje tvorbu mateřského mléka. Pomáhá regulovat menstruační cyklus a přispívá ke klidnému průběhu menstruace. Poskytuje duševní pohodu v přechodném období klimakteria a optimalizuje psychický stav. Používá se při výtocích, kandidóze a neplodnosti. Působí jako posilující a regenerační tonikum při onkologických nálezech a chemoterapii. Posiluje imunitní systém a životní funkce celého organismu. Pomáhá při průjmu, překyselení, žaludečních vředech a střevních potížích, zvlhčuje sliznici při zapáleném hrdle a snižuje horečku.
Shatavari v systému ájurvédské medicíny
Podle ájurvédy má však pozitivní vliv i na mužský reprodukční systém. Napomáhá potenci a blahodárně působí na urologický systém. Působí jako účinné afrodiziakum. V kombinaci s ashwagandhou a guduchi zvyšuje tzv. „ódžas” – jádro vitality a esence imunitního systému.
Z pohledu ájurvédského konceptu šesti chutí, obsahuje shatavari celkem dvě chutě ze šesti. Jedná se o chuť hořkou a sladkou, a proto se často používá na odstranění nahromaděné pitty a váta dóši, kterou tiší a vrací do rovnováhy. Naopak zvyšuje kapha dóšu. Shatavari je výbornou rasájanou pro pittu a reprodukční soustavu ženy. Vyživuje a čistí krev. Jeho povaha je sattvická, napomáhá lásce a oddanosti. Shatavari lze připravovat v podobě mléčného odvaru s ghí, medem a pepřem či v podobě čaje.
Jak připravujeme shatavari my?
V rámci naší čajové výroby v Nepálu zpracováváme kořen shatavari pečlivým ručním čištěním, drcením a následným mísením s dalšími bylinami, které synergicky doplňují jeho medicinální potenciál. Setkat se s ním můžete v několika čajích pečujících o ženské zdraví. Pro obnovení a udržení hormonální rovnováhy jsme připravili himálajský ájurvédský čaj Ashoka a pro běžné projevy a podporu klidného průběhu menstruace čaj Apana. V případě velmi silného nebo prodlouženého menstruačního krvácení je vhodný čaj Dhataki a při absenci pravidelného cyklu čaj Shatapushpi. Shatavari je také základní bylinou v ájurvédském nutričním elixíru Arthavaprash, který doporučujeme pro celkovou regeneraci a posílení vitality ženského organismu včetně podpory při gynekologických potížích. A účinky této byliny si také můžete snadno vyzkoušet v ájurvédském nápoji Amalaki se Shatavari, kde se tento čistý namletý prášek užívá s vodou jako teplý nápoj s medem nebo lze přidat do smoothies.