Jste zde

Podzimní jídelníček z hlediska tří dóš

Z hlediska ájurvédy je podzimní období ve znamení váta dóši, tedy elementu vzduchu a éteru. Po horkém létě vyznačující se převahou pitty (oheň a voda), přichází období, které v nás podporuje vše, co je chladné, lehké, suché a pohyblivé.

Abychom tyto tendence vyvážili, je vhodné jíst teplou, výživnější, mastnější stravu bohatou na bílkoviny a tuky, používat stimulující koření a dopřávat si sladkou, kyselou a slanou chuť. Vhodné jsou také mléčné produkty (ideálně v bio kvalitě) a většina ořechů a semen. Vyvarujte se konzumace syrové zeleniny, studených a mražených jídel a hořké, pálivé a trpké chuti. Nedoporučují se lehké a chladivé typy zelenin jako je brokolice, zelí, květák, brambory, výhonky, listové saláty a sušené ovoce. Z ovocí jsou vhodné vařená jablka, švestky, banány, hroznové víno, datle, fíky. Ze zeleniny mrkev, řepa, cibule, dýně, sladké brambory (batáty). Z olejů je vhodný olivový, mandlový, sezamový a ghee (přepuštěné máslo). Z koření upřednostňujte kardamom, skořici, hořčičné semínko, bazalku, černý pepř, zázvor, kurkumu a muškátový oříšek.

Pro podporu imunity a dostatek energie ájurvéda doporučuje užívat Chyawanprash, tradiční bylinný elixír a ájurvédskou bylinu Ashwagandhu, která podpoří nervový systém, uklidní mysl a zlepšuje spánek.

Zároveň každý člověk se rodí s jedinečnou kombinací těchto tří základních dóš (váta, pitta a kapha) a proto každému dělá dobře něco jiného. Abyste zjistili, která dóša převládá u vás, můžete si udělat orientační dóšický test a následovat detailnější doporučení podle výsledného individuálního dóšického poměru:  

  • pokud máte převahu VÁTA dóši, pak je na podzim obzvlášť potřeba suchý a chladný princip váty vyrovnávat. Udržujte proto své tělo v teple, dostatečně ho promazávejte, jezte olejnatou stravu a používejte zahřívací koření jako je kardamom, skořice, zázvor, hřebíček, pepř a další. Prospívat vám také budou zralé banány, pomeranče, grapefruit, švestky, mrkve, dýně, chřest, hnědá rýže, quinoa, fazolové lusky, ořechová másla, mandle, kešu, vlašské ořechy, sezamová a slunečnicová semínka, a uzemňující mléčné potraviny jako máslo, sýr, jogurt, smetana, tvaroh a ghee.

  • Pokud jste převážně PITTA typ, pak pro vás bude chladnější počasí na podzim úlevou a příležitostí zmírnit element ohně ve svém organismu. Tomu napomáhají např. hrušky a jablka, avokádo, kokos, datle, fíky, okurky, cukety, mungo, tofu, měkké sýry, mléko či jogurt. Z koření pak fenykl, kmín, koriandr, kurkuma nebo třeba kardamom.

  • Při převaze KAPHA dóši, která je především zemitá a vlhká, budete moci využít suchého, lehkého a pohyblivého aspektu podzimu k vyrovnání kaphy. Je tedy dobré být opatrný při konzumaci tučnější, zemitější stravy, která se doporučuje v případě váta či pitta typů, protože má na kaphu nežádoucí uzemňující účinek. Vhodné potraviny jsou meruňky, broskve, chřest, červená řepa, vařená mrkev, luštěniny, basmati rýže, kukuřice, zelené lusky, slunečnicová a dýňová semínka. Dovolit si můžete také stále trochu syrové zeleniny a dopřejte si dostatek stimulujícího koření, které může být i pálivé.

Doporučené produkty

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

KAPHA

Povzbuzení & vitalita

KAPHA
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.