Jste zde

Mughalský císař Akbar

Džaláluddín Muhammad Akbar známý jako Akbar Veliký (1542-1605) byl nejvýznamnějším vládcem Mughalské říše a jedním z největších panovníků celých indických dějin.

Jeho otec císař Humájun po obdržení šťastné zprávy o narození syna daroval svému věrnému palácovému poslovi v malé krabičce velice vzácnou vonnou substanci „Musk“ se slovy: „Jednoho dne se sláva mého syna rozšíří po celém světě tak, jako tahle překrásná vůně prostupuje zdejším ovzduším. Můj syn Akbar bude vnitřně i navenek velký a dobrý.“

V roce 1582 pozval císař Akbar na svůj dvůr džinistického mnicha jménem Haravidžaja, aby se zúčastnil náboženských a filozofických debat. Akbar měl tyto debaty velmi rád a snažil se do nich zapojit zástupce mnoha různých směrů. Haravidžaja představil císaři džinistický princip „ahimsy“ neboli nenásilí a na tento podnět Akbar skutečně ustanovil několik dnů, kdy bylo v celé mughalské říši zakázáno lovení a zabíjení zvěře a to i přesto, že byl sám náruživým milovníkem lovu. Při těchto slavnostních příležitostech propouštěl nejen ptáky z klecí, ale také mnoho vězňů.

Akbar byl největším ze všech mughalských císařů především proto, že vynakládal nesmírné úsilí, aby sjednotil hinduisty, muslimy a křesťany do jednoho náboženství, které nazýval „Din-i-llahi“ - láska k Bohu. Na jeho dvoře působil sbor devítí významných učenců „Navratnas“. Jedněmi z nich byli velkovezír Abu'l Fazl, hinduistický rádce Birbal a legendární hudebník Tansen. Akbar měl za manželku také rádžputskou princeznou Jodhu Bai. Byl velkorysý, soucitný a spravedlivý. Mezi mogulskými císaři byl skutečným ideálem.

Nechte se prodchnout starodávnou orientální vůní vonných tyčinek AKBAR napuštěných čistými éterickými oleji z ibiškovce, cistu, tonkových bobů, pačule, cedrového & santalového dřeva a šáchoru inspirovanými královskou vznešeností a velkorysým srdcem mughalského císaře Akbara. Objevte Attar - orientální vůně královské Indie!

Doporučené produkty

AKBAR

Osvěžující vůně ibiškovce

AKBAR
115 Kč
-+

SHIVAJI

Uklidňující vůně guggulu

SHIVAJI
115 Kč
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbuzující vůně bergamotu

MAHARANA PRATAP
115 Kč
-+

KARMAVATI

Ušlechtilá vůně myrhy

KARMAVATI
115 Kč
-+

JODHA BAI

Okouzlující vůně jasmínu

JODHA BAI
115 Kč
-+

MIRA BAI

Mystická vůně kadidla

MIRA BAI
115 Kč
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vůně vanilky

MUMTAZ MAHAL
115 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.