Jste zde

Játra a jejich očista

Pravidelná péče o zdraví a očistu jater nám může pomoci vyřešit více zdravotních problémů. Játra jsou klíčovým orgánem, biochemickou laboratoří, která souvisí s celou řadou biologických funkcí organismu. Člověk může žít bez jedné ledviny či jedné plíce, nelze však žít bez jater.

Základní funkce jater

  • Krvetvorba – recyklace červených krvinek (recyklace železa, které putuje do kostní dřeně pro tvorbu nových krvinek)
  • Filtrace (detoxikace) krve – odvádí z krve těžké kovy a bakterie
  • Trávení – tvorba žluče (rozkládáním hemoglobinu vzniká hem, ze kterého se vytváří žluč) a její vylučování do žaludku, kde pomáhá s trávením (ranjaka-pitta)
  • Sídlo pitta dóši - centrum trávicího ohně pro přeměnu přijímané stravy (bhúta agni)

Krvetvorba a recyklace červených krvinek

Než se narodíme, červené krvinky se tvoří v játrech a slezině. Po narození tuto funkci přebírá kostní dřeň, se kterou jsou játra i nadále úzce spojená, protože jí posílají recyklované železo ze starých či narušených krvinek pro tvorbu nových. Jsou také klíčovým detoxikačním orgánem, který z krevního oběhu filtruje těžké kovy, bakterie a další nežádoucí látky. Slezina nacházející se v jejich těsné blízkosti slouží jako rezervoár pro filtraci krve a tvorbu protilátek.

Funkce trávení

Játra spolu se žaludkem, slezinou a kostní dření zabezpečují řídící funkci veškerého metabolismu. Kromě recyklace červených krvinek zajišťují také tvorbu žluče rozložením hemoglobinu a její vylučování do žaludku, kde pak dochází ke správnému trávení přijímané potravy. Díky jaterní činnosti dokážeme trávit alkohol a tuky.

Hlubší ájurvédské vnímání jater – ranjaka-pitta

Játra, v sanskrtu nazvaná jakrt (ja znamená oběh a krt působení) jsou ájurvédskou medicínou vnímána jako klíčové sídlo pitta dóši, jedné ze tří celostních bioenergií (spolu s vátou a kaphou), které tvoří naši fyzickou existenci a určují naši individuální psychosomatickou charakteristiku. Pitta je spojená s prvkem ohně a přeměny. Pitta dóša sídlící v játrech se nazývá ranjaka-pitta. Slovo „ranjaka“ znamená zabarvovat, a tak ranjaka-pitta řídící jaterní činnost má vliv na barvu krve, kůže, vlasů a očí.

Ranjaka-pitta přítomná v játrech rozkládá hemoglobin na hem, nebílkovinnou část enzymu se železem, ze které se vytváří žluč, a bílkovinný globin. Ranjaka-pitta sídlí také v malém zakřivení žaludku, kde má vliv na uvolnění vitamínu B12, který díky ní vstupuje krevním oběhem do kostní dřeně, kde napomáhá krvetvorbě. Pokud se tato část žaludku operativně odstraní, může to poškodit proces krvetvorby a způsobit anémii.

Játra a trávicí oheň bhúta agni

Přijímaná strava prochází procesem trávení v žaludku, tenkém a tlustém střevě. Tento proces řídí dva typy trávicího ohně (agni) - centrální trávicí oheň v žaludku (jathara agni) a tzv. bhúta agni, trávicí oheň přítomný v játrech.

Bhúta agni se stará o tzv. prvkový metabolismus, tedy o přeměnu 5 základních prvků obsažených ve stravě na živiny vstřebatelné pro tělo. Stejně jako každý žijící organismus, i každé konzumované jídlo se skládá z různých kombinací 5 elementů (vzduch, oheň, voda, země a éter), které se musí za pomoci bhúta agni přeměnit tak, aby je naše tělo bylo schopné strávit a použít k výživě 7 tělesných tkání (dhátus). Proto existuje také 5 druhů bhúta agni, které tráví jednotlivé prvky a projevují se v těle jako specializované enzymy.

Například díky metabolismu minerálů, který má na starosti zemský nebo minerální oheň (párthiva agni), dochází k výživě kostí a kloubů.

Játra - sídlo emocí

Játra jsou také sídlem emocí vycházejících z ohnivé povahy pitta dóši, jako je hněv, zloba, nenávist, nepřátelství nebo žárlivost. Tyto emoce je nutné zpracovat stejně jako stravu procházející procesem metabolismu. Potlačené emoce způsobují stres v orgánech a v dlouhodobějším časovém horizontu mohou vést k onemocnění. Aby mohly být zpracovány a nezatěžovaly organismus, je nutné si tyto emoce uvědomit a přijmout. Více o emocích se dočtete v článku Stres a negativní emoce – důsledky a rady z pohledu ájurvédy.

Onemocnění jater

Mezi játry, žaludkem, slezinou a kostní dření existuje propojení, integrita. Pokud je narušena funkce jednoho, ovlivňuje to nepříznivě i ostatní. Pokud je tedy narušená činnost jater, má to dopad také na proces trávení v žaludku, tvorbu červených krvinek v kostní dřeni, kvalitu krve nebo třeba i zdraví očí.

Mezi onemocnění způsobená nesprávnou funkcí jater patří hepatitida, anémie, syndrom chronické únavy, zánět slepého střeva, žloutenka nebo mononukleóza. Narušenou funkci jater pak můžete poznat podle těchto příznaků: zvýšená teplota, únava, pálení žáhy, potíže s vaječníky, křeče při menstruaci, zarudnutí očí, poruchy zraku, bolest hlavy, nespavost, afty, opary, popraskané koutky, zubní kaz a také pocity hněvu, zloba a žárlivost.

Nejčastější příčiny narušení správné funkce jater jsou:

konzumace alkoholu, užívání drog a chemických léčiv, kouření, stres, negativní emoce, nedostatečná hygiena a toxicita krve, nadměrná tvorba žluči, nevhodná strava v podobě slaných, ostrých, kyselých a smažených jídel, nadměrná konzumace živočišného tuku nebo obezita.

Nerovnováha dóš ovlivňuje zdraví jater

Nesprávná životospráva narušuje individuální psychosomatickou rovnováhu tří dóš. Zvýšením pitta dóši (např. konzumací pálivých jídel) dochází ke zvýšení intenzity trávicího ohně, který způsobuje hypermetabolismus. Ten se projevuje překyselením, průjmy, suchem v krku, bolestmi jater, zvedáním žaludku a zánětlivými onemocněními. Pokud je ranjaka-pitta v játrech narušená kapha dóšou (kombinace elementu vody a země), může dojít ke vzniku žlučových kamenů a její dlouhodobá přítomnost v játrech může mít za následek vysokou hladinu cholesterolu, tukovou degeneraci jater či steatoreu (průjem s tukem ve stolici).

Zvýšení pitta dóši způsobuje také zpracovávání požitého alkoholu, což se může projevit fotofobií (přecitlivělostí očí na světlo v důsledku toxicity). Jakákoli otrava jater pak vede k narušení zrakových funkcí včetně zežloutnutí bělma, protože oči a zrak jsou dalším sídlem pitta dóši.

Náš tip na jaterní očistu - pijte zdravý himálajský čaj!

Očista jater je nejvhodnější na jaře, kdy se tělo přirozeně chce zbavit toxinů nahromaděných v organismu během zimního období, které je psychicky náročnější a vyznačuje se menší mírou pohybu, vyšším přísunem stravy, zimou a stresem. Ájurvédské přípravky pro detoxikaci jater je nutné užívat pravidelně dvakrát denně po dobu jednoho měsíce. Základním ozdravným přípravkem je himálajský čaj Kalamegha obsahující vybranou kombinaci ájurvédských bylin, které mají silný účinek na detoxikaci jater a péči o žlučník a obnovují jejich správnou funkci. Nezapomeňte čaj 3-5 min povařit, aby měl ten nejlepší účinek a pijte ráno nalačno a večer s odstupem alespoň 1 hodiny od jídla.

O užívání přípravků se dočtete více v článku Zapojte se do ájurvédské očisty - játra & krev.

Doporučené produkty

KALAMEGHA

Játra & žlučník

KALAMEGHA
119 Kč
-+

RAKTAPRASH

Krev & játra

RAKTAPRASH
169 Kč
-+

Detoxikace jater a krve

Domácí zdravotní péče

Detoxikace jater a krve
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

AMALAKI nápoj KURKUMA

Imunita & játra a krevní oběh

AMALAKI nápoj KURKUMA
155 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.