Jste zde

Guduchi – „nektar nesmrtelnosti“

Guduchi, ájurvédská bylina, latinsky známá jako Tinospora cordifolia, v češtině jako chebule srdčitá. Roste v tropických oblastech Indie, Nepálu, Myanmaru, Barmy a Srí Lanky. Z pohledu ájurvédy je tato bylina považována za jednu ze tří nejposvátnějších rostlin ukrývající v sobě takzvaný "amrit" neboli "nektar nesmrtelnosti". 

Posvátný původ guduchi

Posvátný původ guduchi je popsán v indickém eposu Ramayana. Ráma se modlil, aby jeho armáda opic byla opět vzkříšena po válce s ničivým démonem Rávanou. Jeho modlitba byla vyslyšena a bůh Indra pokapal nebeským nektarem mrtvá těla, která opět ožila. Z nektarových kapek, které dopadly přímo na zemskou půdu, vyklíčila i semena stromu guduchi. 

Tinospora cordifolia je ve skutečnosti keř nebo spíše divoce rostoucí popínavý kořen proplétající se ve větvích stromů. Má schopnost žít bez přímé výživy přijímané z půdy, a proto se považuje za sattvickou rostlinu, která je schopna přijímat velké množství pránické energie.

Výzkum účinků guduchi dnes i dle tradice

V dnešní době se guduchi těší velikému zájmu a probíhají rozsáhlé vědecké výzkumy, které se zaměřují především na její antibakteriální, adaptogenní- antistresové, antioxidační, protirakovinné a protizánětlivé účinky, které prokazatelně všechny studie potvrzují. Mnohé výzkumy také shodně prokázaly výsledky výrazného snížení glukózy v krvi při léčbě diabetu mellitus.

Guduchi má už i podle tradičních znalostí velmi široké spektrum účinků. Dodává energii a vitalitu, posiluje imunitní systém organismu, užívá se při infekčních onemocněních a epidemiích, odbourává toxiny, regeneruje funkci jater, aplikuje se při žloutence, střevních poruchách, nevolnosti, zvracení, průjmu a úplavici. Dále snižuje překyselení žaludku a napravuje chuť k jídlu, pomáhá při léčbě kožních onemocnění, odstraňuje kyselinu močovou, ozdravuje kloubní aparát a ulevuje od revmatismu, aplikuje se při diabetické dietě a regeneruje organismus v průběhu onkologické chemoterapie.

Z pohledu ájurvédského konceptu šesti chutí, obsahuje guduchi celkem tři chutě ze šesti. Jedná se o chuť hořkou, pálivou a svíravou, a proto se často používá na odstranění nahromaděné pitta dóši. Přesto však v součtu všech jeho vlastností má guduchi schopnost harmonizovat všechny tři dóši (vata, pitta a kapha) a vyživovat všech sedm tkání (dhatus), což z něho činí velmi silné přírodní revitalizační neboli rasájanové (omlazující) tonikum.

V rámci naší čajové výroby zpracováváme guduchi pečlivým ručním čištěním a následným mísením s dalšími bylinami, které synergicky doplňují jeho medicinální potenciál. Nabízíme jako himálajský ájurvédský čaj Guduchi

   

Doporučené produkty

GUDUCHI

Zažívání & chuť k jídlu

GUDUCHI
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.