Jste zde

Ghí – ájurvédský „elixír zdraví“

Ghí neboli ghee je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. V sanskrtu je ghee známé jako ghrta - slovo odvozené od základu „ghr" jenž znamená „zářit". Přeneseně tento překlad znamená schopnost propojení těla a mysli. V Indii je ghee spojováno často se synonymem „elixír zdraví” díky silnému vlivu na celkové posílení organismu, podpoře mozkové činnosti a prodloužení života.

Rozdíl mezi máslem a ghí

Ghí vzniká pomalým zahřátím nesoleného másla. Díky ohřevu se tak začínají oddělovat jednotlivé složky jako je laktóza, cukr a mléčné bílkoviny v podobě pěny. Po chvíli dochází k odparu veškeré vody a manuálnímu odstranění cukru i laktózy. Na konci nám tedy zůstane jen čirá zlatavá tekutina, čistá esence - ghí. Od klasického másla se liší především svým složením – je to téměř 100% tuk, zatímco normální máslo obsahuje tuku jen cca 83% a navíc vodu, syrovátku či laktózu. Ghí je tak po této úpravě vhodnou výživovou alternativou pro lidi s intolerancí na laktózu. Nutno zmínit, že ghí si i po přepuštění zachovává veškeré vitamíny jako je např. vitamin A, E a minerály jako draslík, hořčík a železo. Dále obsahuje kyselinu máselnou, chrání střevní sliznici, působí protizánětlivě, pomáhá udržovat hladinu inzulínu, snižuje hladinu cholesterolu, odbourává tuky, podporuje růst svalové hmoty a působí jako silný antioxidant. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny zároveň působí jako nervové a mozkové tonikum. Výhoda ghí spočívá také v tom, že se nemusí na rozdíl od másla uchovávat v chladu. Díky absenci vody, která u másla způsobuje po čase žluknutí, lze ghí užívat po měsíce při pokojové teplotě. Pokud ho člověk používá vnějšně jako péči o pokožku (zejména v případě suché kůže), platí, že čím je ghí starší, tím dokonce lepší.

Ghí v ájurvédě

Z historie víme, že už před 5000 lety staroindičtí zřeci znali blahodárné účinky ghí na podporu těla i mysli. Ghí je tak od pradávna považováno za jeden z nejdůležitějších a nejblahodárnějších prostředků ájurvédy. Patří mezi nejvíce sattvické potraviny, které jsou známé svou čistou, harmonizující a povznášející povahou. Sattvické potraviny podporují fyzickou sílu, čistou mysl, dobré zdraví a dlouhověkost. Proto je ghí často nedílnou součástí tradičních ájurvédských receptur, očistných i rasájanových terapií a indických kulturních zvyklostí. 

Ve spise Sushruta Samhita se o ghí uvádí následující: „Ghrita je sladká, mírná, měkká, chladná, mastná, nezvyšuje vlhkost v tělesných tkáních, zlepšuje pohyb potravy ve trávicí soustavě, pomáhá při kolice a horečce, zmírňuje vátu a pittu, zvyšuje kaphu, vyživuje dhátus a posiluje odžas, povzbuzuje paměť a inteligenci, působí blahodárně na pleť, hlas, krásu, jemnost, vitalitu, sílu života a dlouhověkost.

Ghí je v ájurvédské medicíně používáno jako médium, prostředek či vodič (anupána) pro přípravu, užívání, směřování a lepší vstřebávání účinků tradičních bylinných přípravků. Takovou roli zastává ghí i v případě nejznámějšího ájurvédského „elixíru života“ - Chyawanprashe, nutričního bylinného džemu, který je složen z jedinečné kombinace bylin, amalaki a ghí. V Indii se připravuje a užívá úspěšně už 3000 let a našli byste tam mnoho tradičních výrobců, kteří své unikátní receptury pečlivě střeží a předávají z generace na generaci jako rodinné bohatství. Tak tomu je i u Chyawanprashe, který nabízíme pod naší značkou. Antioxidační vlastnosti Chyawanprashe prospívají gastrointestinálnímu zdraví, optimální činnosti imunitního systému a komplexní vitalitě tělesných tkání organismu. Doporučujeme užívat ráno a večer 1-2 čajové lžičky zapité douškem vlažného bio mléka, rostlinného mléka nebo vody. Ghí je důležitou součástí ostatně v celé řadě našich ájurvédských bylinných elixírů pro hloubkovou regeneraci dle sedmi tělesných tkání i v očistné řadě elixírů mající na starosti očistu tělesných drah. Svou konsistencí představují vynikající výživu organismu a jsou plně kompatibilní s ájurvédskými bylinnými čaji. Jak je účinně kombinovat se můžete dozvědět prostřednictvím našich ájurvédských zdravotních kúr, měsíčních doporučení dle ročních období a konkrétních zdravotních problémů.

Návod na přípravu ghí:

  • Kvalitní nesolené máslo s co nejvyšším obsahem tuku pomalu za občasného míchání rozpustíme v hrnci se silným dnem.
  • Na mírném plameni máslo vaříme cca 20-30 min. až do doby, než se z něj vyvaří všechna voda.
  • Během vaření se na povrchu tvoří pěna z mléčných bílkovin, laktózy a cukru, kterou průběžně sbíráme lžící a dáváme pryč.
  • Když se na dně objeví zlatohnědá usazenina, odstavíme hrnec z ohně, aby se nám máslo nepřepálilo.
  • Po sebrání pěny a vyvaření vody zůstane v hrnci čirá zlatavá tekutina s usazeninami na dně hrnce – ghí.
  • Necháme trochu zchladnout a teplé ghí scedíme přes plátýnko nebo plenu do připravené nádoby ze silnějšího skla nebo keramiky.

Doporučené produkty

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.