Jste zde

Charakteristika dóš - VÁTA

Váta je principem vzduchu a éteru. Je nejsilnější dóšou ze všech tří biologických energií. Poskytuje prostor pro všechny další funkce života a je v pozadí veškerého pohybu v lidském těle.

Váta se projevuje prostřednictvím psychosomatických funkcí organismu, krevního oběhu, lymfatického systému, nervové soustavy a dýchacích cest. Hlavními oblastmi této dóši v lidském těle jsou: tlusté střevo, pánevní a břišní dutina, stehna, kosti, hlava, uši a všechny další tělesné otvory spolu s hmatovým a sluchovým smyslem. Když je tato dóša narušená, člověk ztrácí pocit nadšení, svěžesti, štěstí, radosti a energické tvořivé síly. Poté se zvyšují pocity úzkosti, strachu, nervozity, nerozhodnosti, nejistoty, smutku a deprese. Dochází k většímu vnímání bolesti, objevuje se ztuhlost, praskání v kloubech, křeče nebo celkové chvění. Pokud je váta příliš vychýlená z rovnováhy, potom vede k pocitu osamělosti, plachosti, nejistotě a vyhýbání se společenskému kontaktu.

Psychosomatická charakteristika typu Váta

Lidé s převahou principu váta jsou zpravidla štíhlé, nízké nebo vysoké šlachovité postavy. Trpí chladem a zimou. Mají nedostatečně rozvinuté svalstvo, plochou hruď, zřetelně viditelné žíly, suchou, studenou a citlivou pokožku a nedostatečně prokrvené končetiny. Malé oči, suché vlasy s roztřepenými konci a náchylnost k lupům jsou další charakteristické znaky. Jsou aktivní, energičtí, pohotoví, impulsivní a plní života. Mají rádi pohyb a neustále vyhledávají nějakou činnost. Těší je cestování a každá změna. Rychle mluví a používají gestikulaci rukou. Snadno a rychle chápou nové myšlenky. Jsou to tvůrčí a vnímavé typy s dobrou intuicí. Tolerance, odvaha a průbojnost není jejich silnou stránkou. Mají sklony k nerozhodnosti, nervozitě, obavám, úzkostem a trémě. Může se u nich vyskytovat sklon k labilitě a psychickým poruchám. Schází jim sebedůvěra, a proto o sobě nemají často vysoké mínění. Projevuje se u nich slabší vůle a krátkodobá paměť. Dokážou v sobě probudit veliké nadšení, které však brzy opadá. Jsou schopni vyvinout veliké pracovní nasazení, ale to vše na úkor přílišného vypětí a nespavosti v důsledku přepracování. Obtížně usínají a mají lehký, přerušovaný spánek. Často trpí alergiemi, které jsou většinou nervového původu. Typickým projevem je zácpa a plynatost, psychická vyčerpanost, únava, nespavost, pocit strachu a úzkosti, suchá pokožka, oslabená krevní cirkulace, bolest hlavy, artritida a revmatismus.

Typologické projevy

Lidé typu váta jsou dobrými učiteli, programátory a mediálními pracovníky. Mají přirozenou schopnost pohotově organizovat a přehledně zpracovávat data. Rádi dělají věci co možná nejrychleji a často vykonávají několik činností zároveň. Bývají to často učenci a umělci, kteří jsou nadáni jistými psychickými schopnostmi. Žijí ve svém „vlastním světě“. S takovými lidmi je potřeba jednat jako s květinou – jemně a s citem.

Obnovení rovnováhy

Váta typ potřebuje dobré zázemí, klid a pocit bezpečí. Měl by se vyhýbat duševnímu vypětí a práci do pozdních nočních hodin, zimě a mrazu, syrovým jídlům a chladným nápojům. Je dobré omezit práci s počítačem, sledování televize a nadměrné pracovní nasazení. Vhodným sportem je jóga, tai-či, kondiční gymnastika, lehký běh, cyklistika a turistika. Obnovení rovnováhy napomáhá: slunce, teplo, klid, dostatek odpočinku, masáž, pravidelná relaxace a aromaterapie, teplá, sytá, mírně kořeněná a olejnatá strava.

Vhodná strava pro konstituci typu Váta 

Nejvhodnější chuť pro lidi typu váta je sladká, potom slaná a kyselá. Nedoporučují se hořké, příliš pálivé a trpké chutě. Je důležité jíst v pravidelných intervalech, a to především vařenou a teplou stravu, nejlépe v klidném a hezkém prostředí. Nejoptimálnější jsou vařené obilniny s přidáním trochy oleje: rýže, quinoa, pšenice, oves. Vařená, pečená nebo grilovaná zelenina na oleji je další dobrou volbou: mrkev, červená řepa, dýně, cuketa, okurka, cibule, chřest, artyčoky, sladké brambory, fazolové lusky. Dále jsou vhodné mandle, oříšky kešu, lískové oříšky, pistácie, vlašské a kokosové ořechy, sezamová a slunečnicová semínka. Ovoce pročišťuje životní energii, posiluje nervový systém a dodává organismu jemnost, harmonii a nezbytné množství tekutin: pomeranč, banán, hroznové víno, grapefruit, hruška, jablko, broskev, meruňka, mango, ananas, jahody, maliny, datle, fíky. Z luštěnin jsou vhodné pouze zelené lusky, čočka a tofu. Mléčné výrobky jsou dobré, protože podporují element země: máslo, mléko, jogurt, tvaroh, smetana, sýr. Vajíčka mohou být vhodným doplňkem. Je dobré sladit třtinovým cukrem, javorovým sirupem nebo medem. Jednou z nejlepších a nejúčinnějších substancí ke snížení nahromaděné váta dóši je sezamový olej. Případně může být také mandlový, slunečnicový či olivový. Umírněné používání vybraného koření je prospěšné: zázvor, kardamom, skořice, bazalka, hřebíček, citronová tráva, koriandr, kurkuma, máta, oregano, fenykl, kmín a pepř. Z nápojů jsou nejvhodnější minerálky, bylinné čaje a ovocné šťávy.

Doporučené produkty

VATA

Relaxace & duševní pohoda

VATA
119 Kč
-+

Nervové napětí & spánek

Domácí zdravotní péče

Nervové napětí & spánek
-10% 518 Kč
původní cena: 576,-
-+

AMALAKI tyčinka VATA

Energie & wellness

AMALAKI tyčinka VATA
75 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.