Jste zde

Charakteristika dóš - PITTA

Pitta je principem ohně a vody. Je zodpovědná za proces trávení a metabolismus. Základní funkcí této dóši je biochemická přeměna potravy a její energetické využití na fyzické úrovni spolu se zpracováním myšlenek a vjemů na úrovni mentálního a smyslového vnímání.

Reguluje tělesnou teplotu a zbarvení pokožky. Hlavními oblastmi této dóši v lidském těle jsou: tenké střevo, žaludek, játra, žlučník, slezina, srdce, krev, pokožka, šedá kůra mozková, oči a zrakový smysl. Pitta dóša má na starosti proces přemýšlení a rozlišování, mentální úsudek a myšlenkovou analýzu. Je spojená se silou vůle a vyhodnocováním informací získaných prostřednictvím pěti smyslových orgánů. Narušený princip pitta přináší pocit nadřazenosti, pýchy a egocentrismu se sklonem k manipulativnímu jednání, nepřátelství, žárlivosti, kritizování a posuzování. Projevuje se jako netrpělivost, podrážděnost a hněv.

Psychosomatická charakteristika typu Pitta

Lidé s převahou principu pitta jsou zpravidla středně vysoké dobře rozvinuté atletické postavy. Nemají v oblibě horké léto a ostré slunce. Snadno a rychle se potí. Mají teplou, ruměnou až pihovatou pokožku s častým výskytem akné a pevné vlasy s tendencí k předčasnému šedivění. Jsou velmi inteligentní, racionální, pragmatičtí a soutěživí. Vyskytuje se u nich často slabozrakost. Mají jasnou mysl, bystrý úsudek, pronikavé myšlení a pevnou vůli. Jsou dobrými řečníky a organizátory se smyslem pro zodpovědnost. Rádi diskutují a přitahují pozornost. Jsou to vůdčí typy s výraznou osobností preferující silnou autoritu. Mají tendenci vidět chyby a obviňovat ostatní. Pod tlakem stresu bývají prchliví, podráždění a netrpěliví. Dokážou se snadno rozčílit a být nepříjemnými kritiky. Mají bojovnou přirozenost, a proto často vstupují do konfrontací. Jsou snadnou obětí agresivity a hněvu. Častým projevem je zvýšená tělesná teplota, pálení žáhy, překyselení žaludku, žaludeční vředy a vysoký krevní tlak. Typické jsou nejrůznější záněty a infekce, onemocnění jater a žlučníku, kožní potíže v podobě akné, vyrážek a ekzémů či bolesti očí nebo zánět očních spojivek.

Typologické projevy

Lidé typu pitta jsou obyčejně vědci, badatelé, profesoři, analytici, vynálezci, právníci, politici nebo vojáci. Jejich útočištěm bývají často laboratoře a vědecké ústavy. Jsou dobrými vůdci a obhájci svých názorů. Mají odvážného a pionýrského ducha, dobrou koncentraci a přirozenou schopnost proniknout hluboko do samotné podstaty problému či daného tématu. Bývají to zpravidla vzdělanci a intelektuálové disponující jasnou myslí a přirozenou inteligencí. Jsou často nadaní jistým vnitřním vhledem, a proto dokážou být dobrými psychology. S takovými lidmi je potřeba jednat s taktem a diplomacií. Nepřijímají instrukce a rady. Musí přijmout věci na základě vlastního uvědomění.

Obnovení rovnováhy

Pitta typ by měl používat oleje a krémy na ochranu pokožky, vyhýbat se ostrému slunci a vysokým teplotám a omezit přílišné pracovní nasazení nebo studium do pozdních nočních či ranních hodin. Doporučuje se snížit konzumaci olejnatých, těžkých, slaných a kořeněných jídel, nepřejídat se a jíst menší porce víckrát denně. Vhodným sportem je běh, plavání, lyžování, horolezectví, turistika a soutěživé sporty. Obnovení rovnováhy napomáhá: dostatek spánku a relaxace, pravidelné střídání aktivity a odpočinku, chladnější strava i nápoje a dostatečný přísun tekutin.

Vhodná strava pro konstituci typu Pitta

Nejvhodnější chuť pro lidi typu pitta je sladká, hořká a trpká. Nedoporučují se kyselé, slané a pálivé chutě. Zdravotně nejvhodnější strava pro lidi typu pitta by měla být chuťově umírněná a nevýrazná. Opak je však v praxi pravdou. Lidé s převahou elementu ohně se rádi vyžívají v pálivých, kořeněných, slaných a výrazných chutích. Tento typ si vždy rád přisoluje všechna jídla, i když jsou dostatečně slaná. Obilniny jsou optimální stravou: pšenice, ječmen, rýže, oves. Tepelně upravená zelenina dobře vyhovuje a může být i v syrovém stavu: květák, brokolice, zelí, okurka, salát, hrášek, dýně, brambory, kukuřice, paprika, chřest, artyčoky. Ovoce má uklidňující a harmonizující charakter a má přirozeně chladivý účinek na zvýšený element ohně: jablko, hruška, hroznové víno, pomeranč, grapefruit, švestky, ananas, meloun, mango, fíky, datle. Většina luštěnin je vhodná: fazole, mungo, tofu, sója, hrách, cizrna. Z mléčných výrobků je nejvhodnější mléko pro svou chladivou energii, potom smetana, tvaroh a sýr. Vhodným doplňkem může být kokosový, mandlový nebo slunečnicový olej. Je dobré sladit třtinovým cukrem, javorovým sirupem nebo medem. Ostrá koření jsou nejméně vhodná, a proto je dobré používat jen několik vybraných: koriandr, fenykl, kardamom, kurkuma, máta, citronová tráva, kmín atd. Sůl podporuje agresivitu v mysli a způsobuje předčasné stárnutí. Lidé typu pitta potřebují mnoho tekutin. Měli by se však vyhýbat kávě a jiným škodlivým stimulantům. Z nápojů je nejlepší čistá voda, minerálka, mléko, bylinné čaje nebo ovocné šťávy.

Doporučené produkty

PITTA

Uklidnění & vyrovnanost

PITTA
119 Kč
-+

Stres & duševní rovnováha

Domácí zdravotní péče

Stres & duševní rovnováha
-10% 518 Kč
původní cena: 576,-
-+

AMALAKI tyčinka PITTA

Vyrovnanost & antistres

AMALAKI tyčinka PITTA
75 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.