Jste zde

Charakteristika dóš - KAPHA

Kapha je principem vody a země. Projevuje se jako hmotný a stavební prvek fyzického těla. Je podstatou růstu a rozvoje buněčných struktur a tělesné stavby. Funkce této dóši je spjata s imunitním systémem a celkovou odolností organismu.

Představuje tělesnou strukturu v podobě kostí, kloubů, svalů a tělesných tekutin. Voda je základním životním principem, který utváří lidské tělo téměř ze sedmdesáti procent. Hlavními oblastmi této dóši v lidském těle jsou: hruď, plíce, žaludek, slinivka, lymfatické uzliny, klouby, plazma, tuková tkáň, bílá hmota mozková, ústa, hrdlo, nosní a čelní dutiny spolu s čichovým a chuťovým smyslem. Princip kapha je v pozadí regenerace buněk a tkání, procesu hojení ran, tvorby kloubního maziva a dobré fyzické kondice. Narušení této dóši přináší pocit pohodlnosti, lenosti, netečnosti, pasivity, lhostejnosti, lpění a deprese.

Psychosomatická charakteristika typu Kapha

Lidé s převahou principu kapha jsou zpravidla silné postavy s rozvinutou tělesnou stavbou a rozložitou hrudí nebo prsním svalstvem. Snadno přibírají na váze. Nemají rádi vlhké a deštivé počasí. Mívají hladkou a silnou pokožku, mastné a husté vlasy a nadměrně se potí. Vyznačují se velikýma a jasnýma očima. Jsou to přátelské a srdečné typy s mírnou a klidnou povahou. Mají dobrou paměť a sklon k neústupnosti a tvrdohlavému jednání. Jsou spolehliví, trpěliví, vytrvalí a tolerantní. Neradi mění své zvyklosti a přijímají nové podněty. S oblibou setrvávají na stejném místě a mají rádi svou jistotu. Dávají přednost usedlému způsobu života. Milují jídlo, posezení a nicnedělání. Jsou rozvážnější a pomalejší ve svých činnostech. Mají sklon k pasivitě a nedostatku motivace. Ke změně svých zavedených zvyků potřebují velmi silný a opakovaný impulz či přímou konfrontaci. Mají dobrý smysl pro spolupráci a rádi pracují ve skupině. Obecně se těší dobrému a pevnému zdraví. Mají sklony k psychické skleslosti a depresi. Jsou náchylní k ospalosti, lenosti a nečinnosti. Typickým projevem je nachlazení, kašel a rýma, onemocnění plic, průdušek a nosních dutin, nevolnost, cukrovka, vysoký cholesterol a obezita.

Typologické projevy

Lidé typu kapha jsou většinou svědomití a nenároční lidé, kteří mají rádi svůj klid. Pracují obvykle na úřadech a v institucích. Bývají to bankéři, obchodníci s nemovitostmi, úředníci, kuchaři či sociální pracovníci. Jsou to dobří a spolehliví zaměstnanci se smyslem pro týmovou spolupráci. Vytváří stabilitu a pevné zázemí ve kterémkoliv pracovním prostředí. Mají sklony být pasivní a bez výrazné iniciativy. Podle ájurvédy je to nejspokojenější a nejméně konfliktní typ. S takovými lidmi je nejlepší jednat jako s dítětem.

Obnovení rovnováhy

Kapha typ by se měl vyhýbat těžkým, olejnatým, dušeným a tučným jídlům. Měl by upřednostnit konzumaci kořeněné, hořké a trpké stravy a omezit nadbytečný spánek, přejídání a konzumaci mléčných výrobků. Vhodným sportem je vytrvalostní běh, veslování, posilování a vzpírání. Obnovení rovnováhy napomáhá: lehká, kořeněná a teplá strava, pravidelný pohyb a fyzická cvičení, častá změna a různorodost denních aktivit.

Vhodná strava pro konstituci typu Kapha

Nejvhodnější chuť pro lidi typu kapha je pálivá, hořká a trpká. Nedoporučují se obzvláště sladké, ale také slané a kyselé chutě. Tyto typy lidí jsou většinou velkými jedlíky a snadno přibírají na váze. Proto potřebují vědomě snižovat chuť k jídlu spolu s pěstováním fyzické aktivity. Neměli by jíst po západu slunce a nechodit po jídle spát. Většina obilnin je těžká a zemitá, proto není příliš ideální stravou kromě: ječmene, pohanky, kukuřice, kuskusu nebo polenty. Většina zeleniny je vyhovující: brokolice, květák, zelí, mrkev, hrášek, kukuřice, chřest, salát, zelené lusky, brambory, špenát, paprika. Ovoce obsahuje hodně tekutin, proto je vhodné sezónně v menším množství: jablko, meruňka, třešně, lesní plody, broskev, hruška, rozinky a sušené ovoce. Luštěniny jsou velmi dobré, protože mají tendenci vysušovat organismus: tofu, fazole, hrách, čočka. Snížená konzumace mléčných výrobků všeho druhu a obzvláště kravského mléka je velmi prospěšná. Příležitostně lze použít pouze sojové či kozí mléko. Vhodným doplňkem mohou být slunečnicová a dýňová semínka. Jediným doporučeným sladidlem je med. Oleje všeho druhu jsou těžké a zvyšují v těle tuky. V malém množství lze používat jen mandlový nebo slunečnicový olej. Ostrá a pálivá koření napomáhají urychlit metabolismus: pepř, česnek, křen, hořčice, skořice, pálivá paprika, zázvor, kurkuma, hřebíček, kardamom, koriandr, máta, bazalka a kmín. Z nápojů je nejlepší čistá voda, bylinné čaje, černý čaj a příležitostně káva.

Doporučené produkty

KAPHA

Povzbuzení & vitalita

KAPHA
119 Kč
-+

Nadváha & hubnutí

Domácí zdravotní péče

Nadváha & hubnutí
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.