Jste zde

Ájurvédské tipy pro posílení imunity

Jak správně a jednoduše podpořit svou imunitu?

Naše obranyschopnost je podle ájurvédy naším energetickým štítem, který se tvoří postupným procesem metabolismu, kdy potřebné látky z naší každodenní stravy postupně vyživují sedm tělesných tkání tvořících naše tělo. V nich se tvoří jemná energetická substance, která se v ájurvédě nazývá ódžas a která zodpovídá za celkovou vitalitu, sílu, odolnost a imunitu organismu. Zajišťuje aktivní ochranu proti virům, bakteriím a infekcím.

7 tipů jak posílit imunitu a podpořit správnou tvorbu ódžas:

1) Ráno po probuzení si pravidelně dávejte teplou vodu s citrónem, večer před spaním také a můžete přidat i med. Teplá voda má detoxikační účinky, vaše tělo se tak přirozeně zbaví toxinů a uleví se střevům, játrům a lymfatickým uzlinám.

2) Tradiční ájurvédské přísloví praví, že vaše strava může být zároveň vaším lékem. V chladných obdobích pijte teplé tekutiny, používejte koření, které má zahřívací a dezinfekční účinky (zázvor, pepř, kardamom, skořice, hřebíček, …) a vyvarujte se ochlazujících potravin a bylin (mléčné výrobky, syrová zelenina, máta …)

3) Na nachlazení nasaďte nejprve krátký půst. Když cítíte, že jste nachlazení, je nejlépe dát si půldenní půst, aby tělo mohlo strávit bakterie a hleny, které se v žaludku tvoří, protože nachlazení a začíná v zahleněném žaludku a odtud se šíří nahoru do dýchacích cest, krku a dutin. Podpořte zažívání zázvorovým čajem nebo horkým Amalaki se zázvorem.

4) Na doplnění energie a celkové posílení ódžas užívejte tradiční ájurvédský elixír Chyawanprash – tisíciletá receptura obsahuje mimo desítek léčivých bylin také ghí a med. Vyživuje všech sedm tělesných tkání, harmonizuje zažívání a kardiovaskulární systém. Připravuje se z amalaki – ovoce bohatého na vitamín C a antioxidanty.

5) Pročistěte také svou mysl. Přebytečné a nezdravé myšlenky berou energii a oslabují fyzické tělo. Ráno, než odejdete z domu a večer před spaním, zkuste na 5 minut zavřít oči a vědomě dýchat. Soustřeďte se na životní energii, která přichází s každým nádechem. S každým výdechem ciťte, že odchází únava. Posilujete tím sílu vůle a schopnost se koncentrovat. 

6) Ve volné chvíli se zastavte, relaxujte a zbytečně nemluvte – uvolněte tělo i mysl.

7) A hlavně buďte veselí! 

„Veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla.“ - Sri Chinmoy

Ájurvédské imunitní balíčky

Objevte jednoduché a cílené ájurvédské balíčky pro snadné a rychlé posílení imunity v časech akutní potřeby. Imunitní balíčky jsou sestaveny tak, aby posilnily imunitní systém na hlubší úrovni, kde se tvoří skutečná obranyschopnost organismu. 

Ájurvédské kúry na posílení imunity při respiračních onemocněních a infekcích

Prozkoumejte naši řadu ozdravných kúr, které regenerují obranyschopnost organismu, podporují tvorbu ódžas a pomáhají při respiračních onemocněních a infekcích. 

Doporučené produkty

Posílení imunity

Domácí zdravotní péče

Posílení imunity
-10% 574 Kč
původní cena: 638,-
-+

Krční oblast & respirační systém

Domácí zdravotní péče

Krční oblast & respirační systém
-10% 399 Kč
původní cena: 443,-
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.