Jste zde

Ájurvédské byliny: Brahmi versus Gotu kola

Centella asiatica (v češtině pupečník asijský) neboli brahmi či gotu kola a Bacopa monnieri, jsou v podstatě jedna a tatáž bylina, jedná se pouze o jinou čeleď.

Obě jsou bahenní rostliny, jejichž účinky jsou téměř identické. Matoucí je pouze odlišné užívání názvů. Zatímco v jižní a východní Indii je za brahmi označována rostlina Bacopa monnieri, v severní a západní Indii je to zase Centella asiatica známá pod britských názvem gotu kola. Drobné rozdíly můžeme najít v prostředí, kde jednotlivé rostliny rostou. Centella asiatica roste v Indii, Indonésii, Madagaskakaru a v Číně, zatímco Bacopa monnieri roste na podobných místech, ale navíc také v Africe, Austrálii a Americe. Aby to nebylo tak jednoduché, každá z těchto bylin má ještě dvě latinská binomická jména, Centella asiatica je synonymem Hydrocotyle asiatica a Bacopa monnieri je synonymem Herpestes monniera.

Vědecké výzkumy

Obě rostliny Centella asiatica i Bacopa monniera jsou pro své podobné vynikající zdravotní účinky pod drobnohledem mnoha moderních vědeckých výzkumů. Dle odborných studií byl u obou rostlin prokázán pozitivní vliv na centrální nervový systém, zlepšení kognitivních funkcí, zvýšení paměti, zmírnění stresu a pozitivní vliv v léčbě Alzheimerovy choroby. V západním světě jsou tak obě rostliny oblíbeným mozkovým a duševním tonikem především u studentů a lidí, trpícími vážnými mozkovými poruchami jako je výše zmíněný Alzheimer, dále Parkinsonova choroba, či např. epilepsie.

Centella asiatica i Bacopa monnieri mají schopnost otevírat a čistit mysl, zvyšovat mentální bdělost, jasné myšlení, podporovat koncentraci a regenerovat mozkové buňky. Dále působí jako výrazný antioxidant pro omlazení a posílení všech tkání, zlepšují krevní oběh a rozšiřují cévy, zvyšují celkovou odolnost nervového systému a působí jako uklidňující prostředek při rozrušenosti, stresu, depresích a nervovém vypětí.

Z ájurvédského hlediska

Z pohledu ájurvédy mají tyto rostliny schopnost uklidňovat v těle všechny dóši: vátu, pittu a kaphu. Centella asiatica i Bacopa monnieri jsou považovány za vysoce sattvické byliny. Sattvické potraviny rovnoměrně vyživují tělo i duši a přinášejí lehkost, zdraví a pokoj. Dále jsou používány na podporu meditace pro svou schopnot zvýšit bdělost a jemnost mysli. V tradičním ájurvédském lékařství má rostlina brahmi schopnost podporovat funkci korunní čakry, energetického centra na vrcholu hlavy a harmonizovat činnost pravé a levé hemisféry mozku. Ájurvéda také vnímá těsné spojení mezi srdcem a myslí, a proto jsou obě formy brahmi také známy jako silná srdeční tonika.

Vyzkoušejte naší ájurvédskou směs BRAHMI a GOTU KOLA nebo měsíční ájurvédskou kúru Paměť & koncentrace.

 

Doporučené produkty

BRAHMI

Paměť & mozková činnost

BRAHMI
119 Kč
-+

GOTU KOLA

Stárnutí mozkových funkcí

GOTU KOLA
119 Kč
-+

MAJJAPRASH

Mozek & nervy

MAJJAPRASH
169 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.