Jste zde

Ájurvédská masážní terapie (abhyanga)

Ájurvédská medicína představuje celostní přístup ke zdraví člověka. Součástí jejích léčebných procedur jsou olejové terapie neboli snéhana, které regenerují a omlazují pokožku, snižují pocit napětí a stresu, přispívají k fyzické relaxaci a duševnímu zdraví všech tří dóš.

Mezi nejznámější olejové terapie (snéhana) patří Abhyanga, tradiční olejová masáž celého těla, při které se používají teplé ájurvédské oleje s bylinnými výtažky, terapie Širodhára, kdy souvislý proud teplého oleje stéká na oblast třetího oka (džňána čakra) na čele, a terapie Širobasti neboli olejová koupel pokožky hlavy.

Olejová masáž celého těla Abhyanga

Pravidelná péče o tělo v podobě automasáže teplým olejem v pohodlí domova (abhyanga) zklidňuje dóši, vyplavuje toxiny nahromaděné pod kůží a přispívá k výživě a regeneraci všech sedmi tělesných tkání (dhátus). Je nedílnou součástí péče o uchování rovnováhy naší individuální dóšické konstituce, k čemuž je vhodné používat ájurvédské tělové oleje pro jednotlivé dóši (VATA tělový olej, PITTA tělový olej, KAPHA tělový olej). Jejich pravidelná aplikace regeneruje a omlazuje pokožku, snižuje pocity napětí a stresu, přispívá k fyzické i duševní pohodě, pomáhá zlepšovat kvalitu spánku, podporuje krevní oběh a lymfatický systém, prospívá kloubní činnosti a povzbuzuje vitalitu.  

Jaké oleje jsou pro celostní domácí automasáž vhodné?

Ájurvédská masážní terapie (abhyanga) spočívá v nanášení teplého oleje na celé tělo od chodidel až po oblast hlavy. Tradičně se používá především sezamový olej, ale vhodný je také lněný, kokosový, neemový, slunečnicový, ricinový, hořčičný nebo řepkový olej s příměsí rostlinných výtažků a esenciálních olejů z ájurvédských bylin v závislosti na individuální dóšické konstituci váta, pitta, kapha.

Sezamový olej je jedním z nejdůležitějších prostředků ájurvédské medicíny pro své harmonizující účinky na podrážděnou váta dóšu, která je v pozadí narušení obou ostatních dóš – pitta a kapha. Je bohatý na vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je železo, vápník, hořčík, měď, fosfor, draslík, zinek a selen. Obsahuje mnoho antioxidantů, kyselinu linolovou i alfa-linolenovou a lecitin. Pro své antiseptické a detoxikační účinky působí blahodárně nejen na dobré zdraví kožní tkáně, ale také na nervový systém, svalovou činnost, kloubní aparát a celkové posílení imunity.

Pro obnovení celkové rovnováhy organismu doporučujeme používat vždy jeden ze tří druhů ájurvédských tělových olejů VATA, PITTA nebo KAPHA podle individuální konstituce. Oleje s bohatým složením ájurvédských bylin vhodných pro danou dóšu snadno pronikají svrchní vrstvou pokožky do podkoží a dále pak hlouběji k nervovým zakončením až do fascií pojivové tkáně a mají schopnost harmonizovat dóšickou nerovnováhu. Vyzkoušejte je také v rámci Dóšických terapií spolu s ájurvédským dóšickým čajem, bylinným elixírem Chyawanprash pro posílení imunity a Amalaki dóšickou nutriční tyčinkou.

VATA tělový olej

PITTA tělový olejKAPHA tělový olejNeznáte svou individuální dóšickou konstituci?

Vyplňte si orientační dóšický test!

 

Jak a kdy provádět ájurvédskou olejovou automasáž?

Nejlepší čas k její každodenní aplikaci je ráno. Vložte lahvičku do teplé vody, nechte olej zahřát na příjemnou tělesnou teplotu a poté jej nanášejte na pokožku. Krouživými pohyby s citem a pozorností vtírejte olej do kůže po celém těle. Masírujte nejprve dlaně a chodidla, poté končetiny a klouby, dále břicho a hrudník a na závěr ramena, šíji, obličej, hlavu a oblast bederní páteře. Nechte olej 15 minut působit a poté se osprchujte teplou vodou. Teplá koupel pomáhá otevírat póry na povrchu kůže a umožňuje, aby olej mohl proniknout ještě hlouběji pod povrch pokožky do tělesných tkání. V případě, že potřebujete uvolnit napětí a stres po celém dni či ulevit od pocitu pálení v očích, abyste předešli obtížnému usínání nebo nespavosti, provádějte masáž večer před spaním, a to se zvýšenou péčí o chodidla.            

Pokud procházíte náročnějším životním obdobím nebo se u vás vyskytují následující zdravotní indispozice, potom pravidelnou automasáž vynechejte: trávicí potíže, zácpa, nachlazení, chřipka, zvýšená teplota, horečka, lymfatická infekce, extrémně zvýšená kapha dóša, období menstruace a těhotenství.

„Tělo člověka, který pravidelně provádí olejovou masáž, není příliš postiženo, ani když je vystaveno náhodným zraněním nebo namáhavé práci. Pokud člověk denně provádí olejovou masáž, potom je obdařen příjemným dotykem, dobrým fyzickým vzhledem, silou, šarmem a nedoléhá na něho stáří.“
- Charaka Samhita Vol. 1, V: 88-89

Další typy domácích automasáží

Starodávné ájurvédské texty popisují přínos olejové masáže celého těla (abhyanga) s důrazem na zdravotní prospěšnost masáže pokožky hlavy, uší a chodidel. Vzhledem k tomu, že těmito oblastmi prochází mnoho důležitých jemnohmotných drah vědomí (nádí), které propojují tok životní energie (prána) se sítí životně důležitých energetických bodů (marma), jež ovlivňují funkce našich tělesných orgánů a soustav, vyžadují tato místa zvláštní péči a pozornost.

V ájurvédském chirurgickém spise (Sušrúta-samhitá) se uvádí, že na těle existuje 107 marmových bodů, které jsou sídlem tří životních sil (prána, tédžas, ódžas) a obsahují informaci o našem individuálním vědomí v podobě poměrného zastoupení všech tří gun (sattva, radžas, tamas). Stimulace těchto bodů proto ovlivňuje rovnováhu tří dóš (váta, pitta, kapha), funkce sedmi tělesných tkání (dhátus) a činnost šestnácti kanálů (srótámsi).

Olejová masáž pokožky hlavy

Hlava je sídlem mozku, nervového centra a smyslových orgánů. Masáž pokožky hlavy (murdha taila) proto přináší uvolnění psychického napětí, rozrušení a stresu. Provádí se při migréně, bolestech hlavy, nespavosti, hučení v uších (tinnitus), závratích a motání hlavy. V případě akutní tenze v oblasti hlavy nebo očí můžete provést olejování nosních dírek (návana-nasja), kdy vsunete malíček smočený v oleji do nosních dírek a provedete jemnou masáž.

Pravidelné olejování pokožky hlavy zlepšuje prokrvení vlasových kořínků. Podporuje zdraví, lesk a krásu vlasů a omezuje jejich šedivění či vypadávání. Tradičně se k tomu používá ájurvédský olej BHRINGARAJ, který působí jako tonikum (rasájana) pro přirozenou výživu, regeneraci a růst vlasů.

Olejová masáž uší

Uši jsou zvenčí přístupný orgán, takže do nich neustále proniká zvuk, vítr, prach a nečistoty. Olejovou očistu uší (karna-pratisaranam) je dobré provádět jednou za měsíc nebo častěji v případě nadměrné tvorby ušního mazu, ochabování sluchu, hučení v uších (tinnitus) či ztuhlosti krčních a čelistních svalů, které jsou projevem poruch dóš váta a kapha nebo při zánětu ušního kanálu v případě zvýšené pitta dóši.   

Aplikujte malíčkem nebo vatovým tamponem několik kapek teplého VATA oleje nebo čistého sezamového oleje do uší a jemně masírujte vnitřní ušní otvor a poté celé vnější ucho. Ušní boltec masírujte ukazováčkem na přední straně a palcem na zadní straně ucha. Mněte mezi prsty celý okraj ucha a tahejte za ušní lalůček. Masáž ušního boltce po ránu či během dne přináší pocit bdělosti a povzbuzení a večer před spaním navozuje pocit uvolnění a hlubokého odpočinku.  

Při chronicky zvýšené váta dóše, při bolesti uší, časté zánětlivosti, permanentním hučení v uších nebo ztvrdlém ušním mazu naplňte celé ucho teplým VATA olejem nebo sezamovým olejem (karna-púrana) a lehněte si po dobu 15 minut na pravý bok a poté olej z ucha vyprázdněte. To samé proveďte i na levém boku. Tuto metodu aplikujte během dne před jídlem. Při akutní nebo opakované bakteriální infekci olej do uší nepoužívejte.  

Olejová masáž chodidel

Abhyanga aplikovaná na chodidlech (padabhyanga) je jednoduchá, příjemná a zdraví prospěšná masáž. Je velmi účinnou terapií při suché, zrohovatělé, popraskané a znecitlivělé kůži na chodidlech. V ájurvédské praxi se tradičně používá při únavě, svalových křečích, ztuhlosti, ischiasu a kontrakci cév nebo vazů v oblasti dolních končetin. Při podráždění sedacího nervu přináší obratná stimulace reflexní oblasti na patě chodidla značnou úlevu od bolesti.

Masáž chodidel zklidňuje osmdesát druhů poruch váta dóši, uvolňuje napětí a stres, podporuje duševní rovnováhu a navozuje zdravý spánek. Působí blahodárně na relaxaci nervové soustavy, která propojuje oblast hlavy s našimi chodidly, kde se nachází pět důležitých energetických neboli marmových bodů (talahridaya, kshipra, kurcha, kurchashira a gulpha), kterými prochází naše životní energie (prána). Třením chodidel tak dochází k revitalizaci celého těla a ke zlepšení krevního a lymfatického oběhu.

Mezi chodidly, očima a ušima existuje velmi úzké spojení. Pravidelnou masáží chodidel můžeme proto účinně předcházet poruchám zraku a sluchu. Tření chodidel a nártů teplým sezamovým olejem či olejem VATA, PITTA, KAPHA nebo BHRINGARAJ olejem je ideální provádět večer před spaním, protože podporuje zdravý spánek. Podle textu Sushruta Samhity je dostačující provádět masáž chodidel v pravidelném denním režimu po dobu 5 minut, aby bylo dosaženo požadovaných účinků.

Technika masáže prováděná na chodidle

Naneste olej na celé chodidlo. Krouživými pohyby masírujte obě kotníkové kosti směrem nahoru a dolů po achilovce. Oběma rukama namasírujte přední část chodidla a poté obě klenby. Lehce přitahujte a masírujte všechny prsty u nohou a pak za každý jemně zatáhněte. Pomocí sevřené pěsti hněťte chodidlo nahoru a dolů. Oběma rukama masírujte plosku nohy. Namasírujte patu. Jemně obkružujte pět marmových bodů ve směru hodinových ručiček. Na konec protřete celé chodidlo.

Olejová masáž pupíku

Součást celostní ájurvédské masáže je také aplikace medicinálního oleje na pupík (nábhi-prakšepa), protože tato středová oblast lidského těla je jedním ze třech nejdůležitějších center životní energie (prána) spolu se srdcem a mozkem, která jsou vzájemně propojena sítí sedmdesáti dvou tisíc jemnohmotných drah vědomí (nádí). Pupík je zároveň funkčně spojený se žaludeční a střevní činností. Proto jemná olejová masáž samotného středu břicha pomocí čtyřech prstů, pomáhá stimulovat sílu trávicího ohně (agni) a tok životní energiie (prána). Tato technika se používá jako součást zdravotní terapie při celiakii a Crohnově chorobě, a také v případech závažného poklesu krevního tlaku nebo při náhlé ztrátě vědomí. 

Pro masáž pupíku můžete opět použít olej VATA, PITTA nebo KAPHA podle své převládající dóšické konstituce.

 

Doporučené produkty

VATA tělový OLEJ

Uvolnění & relaxace

180 Kč

PITTA tělový OLEJ

Uklidnění & vyrovnanost

180 Kč

KAPHA tělový OLEJ

Povzbuzení & vitalita

180 Kč

BHRINGARAJ vlasový OLEJ

Krásné & zdravé vlasy

195 Kč

KHADIRA kožní OLEJ

Zdravá & hladká pokožka

195 Kč

MAHANARAYAN masážní OLEJ

Fitness & regenerace

195 Kč

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.