Z ájurvédského hlediska je červená čočka tridóšická, tedy vhodná pro všechny tři konstituční typy váta, pitta a kapha i jejich kombinované typy.
Pokud ji konzumujeme s trochou oleje nebo přepuštěného másla (ghí), zjemní se její svíravá chuť, která může lehce zvyšovat vátu.
Strava pro meditaci
Její další vlastnosti - sladká chuť, ochlazující účinek, lehkost a měkkost jsou považovány za sattvické - harmonizují organismus, uklidňují mysl a přináší do těla více světla. Doporučujeme ji proto jako vhodnou stravu při praktikování jógy a meditace.
Červená čočka také podporuje krvetvorbu,čistí játra a je dobrým zdrojem železa. Tvoří ji především uhlovodíky, bílkoviny a vláknina a obsahuje také vitamín B a hořčík.
Jednoduchý recept na humus z červené čočky
Suroviny:
1 hrnek červené čočky
1/2 hrnku tahini (sezamová pasta)
2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 čajová lžička himálajské soli
1 čajová lžička koření garam masala
Příprava:
Červenou čočku několikrát propláchneme studenou vodou a zbavíme zákalu a pěny. Poté vaříme do měkka ve vodě a po uvaření necháme zbytek vody vyvařit nebo scedíme. Po vychlazení přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme na jemnou pomazánku.