Špenát je v Indii znám jako palak a tvoří jeden z nejoblíbenějších pokrmů severní Indie v rámci hlavního chodu známého jako Palak paneer, špenátovo - smetanové omáčky se sýrem paneer podávaný s basmati rýží, či indickým chlebem naan nebo plackou čápatí.
Špenát je výborným zdrojem vitamínu K, A, B2 a C a minerálů jako hořčík, železo a zinek. Z ájurvédského pohledu se vařený špenát doporučuje lidem typu váta pro vyrovnání jejich dóšické rovnováhy.
Zde tedy jednoduchý recept na chutný letní špenát :)
Co budete potřebovat pro 1 porci:
- svazek čerstvého špenátu
- 1 velké rajče
- česnek - stroužky z poloviny hlavičky
- zázvor - 3cm kousek
- 1 čaj. lžička soli
- špetka římského kmínu
- 2-3 lžíce ghí
Příprava:
Špenátové listy důkladně opláchneme vodou a pokrájíme na menší kousky a zatím dáme do misky. Rajče nakrájíme na kousky a dáme do mixéru (můžeme použít i tyčový mixér). Přidáme česnek, který očistíme, rozpůlíme a zbavíme klíčku. K tomu přidáme sůl a zázvor, který očistíme/oškrábeme (můžeme k tomu použít čajovou lžičku). Vše rozmixujeme. Do hrnce dáme ghí a zahřejeme na mírném plameni a přidáme rozmixovanou směs. Směs smažíme, až všechno změkne. Potom přidáme pokrájený špenát a smažíme/blanšírujeme do měkka. Pokud se směs začne připalovat, můžeme přidat také trochu vody.
Takto upravený špenát můžeme podávat s rýží, brambory, nebo jiným ájurvédským pokrmem.