Jak a z čeho si jednoduše a rychle připravit zdravý nápoj, který bude čistit tělo, dodá mu vitamíny, enzymy a antioxidanty a posílí přirozenou obranyschopnost organismu? Stačí si koupit:
- zelené jablko
- hrušku
- čistý prášek Amalaki s mladým ječmenem
Jablko a hrušku opláchneme, nakrájíme na menší kousky (bez jadérek) a vložíme do mixéru. Přidáme 250 ml čisté vody a dvě čajové lžičky jemně namletého prášku Amalaki s mladým ječmenem. Mixujeme 1 minutu a máme dvě porce chuťově vyváženého nápoje na ranní rozjezd do nového dne.
Amalaki a mladý ječmen
Emblica officinalis a Hordeum vulgare jsou dvě superpotraviny, které si v dnešní době řada lidí oblíbila a zařadila je do své pravidelné stravy - a to v podobě na slunci sušeného ovoce (amalaki), které se jednoduše sní, nebo rozemletého prášku (amalaki, mladý ječmen), který lze užívat v kapslích nebo rozpuštěný ve vodě.
Další zajímavou možností, o které se zatím tolik nemluví, je přimíchat čistý prášek do čerstvě vylisovaných šťáv nebo smoothie. Mladý ječmen obsahuje hořčík, který přispívá k alkalizaci organismu a jeho elektrolytické rovnováze. Je ideální tedy pro jarní odkyselení organismu. Vitamín B6 podporuje normální tvorbu červených krvinek a obsažená měď zase pomáhá s přenosem železa a kyslíku v těle. V kombinaci s namletým amalaki pak zvyšuje schopnost vstřebávání železa, snižuje míru únavy a vyčerpání a podporuje energetický metabolismus a vysokým obsahem vitamínu C posiluje imunitní systém.
Co všechno tedy v tomto smoothie vypijete:
- široké spektrum antioxidantů (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk)
- bioflavonoidy (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání škodlivých látek - volných radikálů)
- důležité esenciální aminokyseliny
- vápník, železo, fosfor, hořčík, měď
- vitamín C, B1, B2, B6, karoten
- 5 chutí ze šesti - pro vyrovnání třech biologických energií váta pitta a kapha
Přírodní zdroj vitamínu C
Nejen v ájurvédě se amalaki cení pro svůj vysoký obsah vitamínu C a antioxidanty. Vitamín C obsažený v tomto malém indickém ovoci se významně podílí na očistě těla od volných radikálů a povzbuzuje obranyschopnost organismu.
Kolik vitamínu C potřebuji?
Spotřeba vitamínu C je u každého velmi individuální. Doporučená dávka vitamínu C se při zdravém životním stylu pohybuje běžně kolem 60 mg. Při onemocnění dýchacích cest doporučují lékaři denní dávku od 100 - 150 mg. V případě větší zátěže (např. i stresové) se jeho spotřeba zvyšuje až na několik tisíc mg. Zvýšenou spotřebu vitamínu C mají sportovci, lidé s oslabenou imunitou, nemocní, diabetici, kuřáci a alkoholici. Běžnou spotřebu vitamínu C ovlivňuje složení stravy a příjem tekutin, ale také fyzická námaha a psychický stres. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. Vitamín C se v těle neukládá do zásoby, a proto je nutné ho přijímat pravidelně. Zvláště děti, starší a nemocní lidé ho potřebují v pravidelných denních dávkách. Přírodně získaný vitamín C má přirozeně vyšší účinnost než ten, který je synteticky připravený.