Polévky, obzvláště husté, okořeněné tím správným zahřívacím kořením, jsou na zimu tím nejlepším způsobem, jak udělat tělu dobře. Zkuste recept na polévku z červené čočky s cizrnou...
Co budete potřebovat:
150 g celozrnné rýže
2 čajové lžičky kmínu římského (Cuminum cyminum)
1/4 čajové lžičky chilli vloček
1 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje na smažení/ghí
1 červená cibule, nakrájená
140 g červené čočky
900 ml zeleninového vývaru
400 g rajčat, nakrájené na kousky
200 g cizrny z konzervy, opláchnuté a odkapané
4 mladé cibulky, očištěné a nakrájené na drobno
200 g hnědé čočky, předvařené nebo zelené čočky Puy
sůl a pepř k dochucení
řecký bílý jogurt a nasekané lístky koriandru k servírování
Vaříme 30 minut a servírujeme 4 porce.
Jak to připravit:
Uvařte celozrnnou rýži podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi bez oleje osmažte římský kmín s chilli vločkami při střední teplotě/plameni 1 minutu a potom přidejte 1 lžíci kokosového oleje/ghí. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte 3 - 4 minuty. Přidejte červenou čočku, zeleninový vývar, rajčata a poloviční množství cizrny a přiveďte k varu. Vařte 15 minut za občasného míchání, až čočka změkne. Mezitím na druhé pánvi osmažte nakrájenou mladou cibulku na zbylém kokosovém oleji/ghí při střední teplotě/plameni 3 -4 minuty. Přidejte předvařenou hnědou čočku nebo zelenou čočku Puy. Vařte 1 - 2 minuty, než čočka změkne nebo se ohřeje (v případě konzervované čočky). Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku a podle chuti přidejte sůl a pepř. Rozdělte polévku do 4 misek. Do každé misky přidejte celozrnnou rýži, zbytek cizrny, směs osmažené mladé cibulky s čočkou a lžíci bílého jogurtu a posypte lístky čerstvého koriandru. A nechte si chutnat!