Jste zde

"Každý máme duševní existenci" - rozhovor o vzniku ájurvédské společnosti

Jóga a meditace, čavanpraš a pohyb, to jsou jednoduchá doporučení pro rovnováhu naší mysli a těla podle Everest Ayurvedy. Jak vlastně vznikla tato česko-slovensko-nepálská společnost a co je jejím smyslem? Na to se nás ptala redakce Ayurvedic Breakfast v rámci svého projektu Ájurvédská mapa.

V jakých souvislostech vznikla vaše ájurvédská společnost a za jakým účelem?

Naše společnost Everest Ayurveda vznikla v roce 2004 na základě mnohaleté praxe jógy, meditace a zdravého způsobu života v propojení s láskou k horám, cestování a sportu. S pomocí odborných znalostí našeho nepálského přítele, doktora biotechnologie Sureshe K. Saha, a díky hlubokému vhledu a účinným recepturám ájurvédského lékaře Dr. Kam Dev Jha, se nám podařilo vyvinout ájurvédské bylinné přípravky, které lze snadno a efektivně užívat i v naší západní společnosti. Naším smyslem je tedy přispívat, v souladu s indickou tradicí, k hlubšímu povědomí o ájurvédském lékařství, zdravém způsobu života, užívání himálajských bylin a vnitřnímu rozměru člověka.

Abychom mohli pečovat o svůj osobní rozvoj, potřebujeme k tomu zdravé tělo a schopnost více naslouchat impulsům své duševní i fyzické existence. Pokud jsme v bližším kontaktu sami se sebou, potom pocítíme větší potřebu žít v souladu se svou vlastní přirozeností. To je jeden z hlavních principů ájurvédy, určit individuální konstituci (prakriti), uchovávat její rovnováhu a na základě toho posilovat vitalitu organismu tak, aby mohl v plném zdraví dosáhnout dlouhověkosti a naplnění smyslu naší pozemské existence. V případě psychosomatické nerovnováhy dochází k vychýlení jedné z dóš, která poté narušuje zdravé fungování některé z cest (srót) a dále proniká do příslušné tkáně (dhátu) a vede k jejímu onemocnění. Přílišný nadbytek jedné ze tří dóš se tedy vždy projevuje psychickou nevyrovnaností a nesprávnou funkcí některých tělesných orgánů.

Můžete nám podrobněji popsat jak probíhá zpracování vašich ájurvédských přípravků?

Naše rodinná produkce bylinných čajů v Nepálu přistupuje ke zpracování ájurvédských bylin tradičním způsobem. Byliny jsou sbírány ve volné přírodě na rozsáhlém území západního, jižního a severovýchodního Nepálu. Některé druhy jsou snášeny z vysokohorských oblastí, jiné se sklízí v tradici rodinných generací na malých polích v podhůří Himálaje, kde je díky pravidelnému monzunovému období dostatek vláhy, která poskytuje spolu se subtropickým podnebím a úrodnou půdou ideální podmínky pro přirozeně ekologické zemědělství.

Po pečlivém sušení rostlin na slunci přichází na řadu proces čištění a teprve poté dochází k mísení jejich jednotlivě rozemletých částí – květů, plodů, semen, stonků, listů, kůry, oddenků a kořenů – podle připravených receptur. Celý průběh přípravy bylinných čajů probíhá na bázi čistě ručního zpracování bez technického vybavení moderní mechanizace. Na základě tohoto přístupu, který jde ruku v ruce s harmonií přírody a rytmem života místních lidí, si každá bylina uchovává nejen své zdraví prospěšné výtažky, ale také svou léčivou potenci, které se v ájurvédě říká prabhava.

Podobně je tomu i u ájurvédských elixírů neboli avalehas. Jejich příprava probíhá tak, jak je popisována v klasických ájurvédských textech. Jejich základem je ájurvédský plod Amalaki, který pochází od drobných pěstitelů, kteří ho ručně sklízí ze stromů embiliky lékařské v regionech jejich přirozeného výskytu na území indických státu Rajasthan a Gujarat. Celý plod se nejprve ponoří do lázně s horkou vodou, aby se od jádra oddělila jeho výživná dužina. Pak se podle individuálních receptur připraví bylinný odvar ze směsi jednotlivých částí desítek rostlin, který se poté promísí s měkkou dužinou Amalaki. V následujícím procesu dalšího zahřívání dochází k odpařování přebytečné vody až v závěrečné fázi zůstane jen konzistence v podobě bylinného džemu, který je základem čavanpraše/ Chyawanprashe a dalších ájurvédských nutričních i očistných elixírů.

Všechny tyto ájurvédské zdravotní přípravky v podobě čajů, elixírů nebo horkých nápojů – a také sušené ovoce amalaki – jsou dostupné ve většině zdravých výživ či obchodů s bylinami, případně na našem e-shopu. Důležité je dodržovat návod na přípravu a užívat přípravky pravidelně.

Jaký vliv má ájurvéda na váš život?

Ájurvéda nás nesmírně obohatila svým komplexním pojetím života, které vnímá člověka jako neoddělitelný a vzájemně propojený celek těla, vitální energie, mysli a duše. Díky svým osobním zkušenostem s jógou a meditací víme, že jednoho dne v životě člověka nadejde čas, kdy si prostě uvědomí, že není jen tím, co si myslí nebo vnímá svými smysly, ale že má také duševní existenci, která je vnitřním obyvatelem jeho těla a pozorovatelem životních událostí.

Jóga a ájurvéda nás učí jak více naslouchat svému tělu a vnitřnímu proudu života v duchu tradičního přísloví: „Pokud lépe porozumíme sami sobě, potom lépe porozumíme ostatním lidem a světu kolem nás“. Na základě toho člověk neustále odhaluje širší vazby a souvislosti, které utvářejí a ovlivňují jeho duševní a fyzický stav. To, jak se cítíme, začíná často u naší stravy a ochoty změnit ve svém každodenním životě některé dosavadní zvyky a stereotypy, které jsou mnohdy zdrojem našich potíží.

Můžeme jednoduše říci, že náš vlastní organismus má svoji vlastní inteligenci a poskytuje nám všechny potřebné odpovědi v podobě signálů, kterým buď nasloucháme či nikoliv. Kořen je vždy skrytý hlouběji pod povrchem, stejně tak se v našem těle odehrávají skryté mechanismy, které determinují naše životní zkušenosti. Z praktického pohledu se tedy člověk na základě aktivní péče o správnou činnost svých tělesných funkcí snaží zároveň o vědomé ovládání svých myšlenek a emocí, aby ve svém těle dokázal obnovit přirozený stav harmonie, který se projevuje jako duševní a fyzické zdraví.

Mohli byste nám prozradit 3 ájurvédské tipy, které člověk může začít téměř okamžitě uplatňovat v běžném životě pro posílení těla i mysli?

První věcí je určitě cvičení jógy a meditace – ráno a večer před spaním stačí 5-10 minut vědomého pozorování svého dechu. Nadechujte se velmi pomalu a tiše – tak, že kdyby vám dal někdo k nosu tenkou nit, ani by se nepohnula. A když vydechujete, pokuste se vydechovat ještě pomaleji, než jste se nadechovali. Tato jednoduchá praxe dodá mysli klid a pozitivní energii, bez které se v dobrém životě nelze obejít.

Dalším snadným tipem je pravidelné užívání čavanpraše/ Chyawanprashe – nutričního bylinného elixíru, který je v systému ájurvédského lékařství považován pro své revitalizační účinky za „elixír života“. Jeho základem je ovoce amalaki spolu s jedinečnou kombinací desítek bylin, které svými antioxidačními vlastnostmi prospívají gastrointestinálnímu zdraví = trávení, optimální činnosti imunitního systému a komplexní vitalitě tělesných tkání.

A pak zlatým pravidlem zdraví těla i mysli je pohyb – zkrátka ve zdravém těle zdravý duch. V dnešní společnosti, kdy většina z nás sedí v kanceláři nebo autě, si musíme potřebnou dávku pohybu nahradit. Potřebujeme se zbavit toxinů, psychického a mentálního napětí, abychom dokázali udržet svou vnitřní rovnováhu a naše individuální nastavení dóš, které nám zajišťuje zdravý chod organismu. A nezapomínejme na zlatou střední cestu – umírněnost ve všem – ve stravě, myšlenkách, pohybu, pracovním režimu i volnočasových aktivitách.

 

 

 

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.