Jste zde

Ájurvédská kvalita - nové značení produktů

Všechny naše bylinné přípravky jsou nově opatřeny třemi značkami kvality podle způsobu zpracování, za které se z pohledu ájurvédy jako výrobci můžeme plně zaručit. Přečtěte si, co každé označení znamená a na kterých produktech ho můžete najít.

Ájurvéda neboli věda o životě a dlouhověkosti vychází z hlubokého poznání přírody a jejích zákonitostí, které daly prvním ájurvédským učencům dávné Indie porozumět prosté moudrosti: všechny byliny, které nás obklopují, jsou pro zdraví člověka prospěšné. Tradičním ručním zpracováním a sběrem v čisté přírodě si ájurvédské byliny uchovávají své staletími prověřené účinky. Jejich správné kombinace spolu s dodržováním přirozených zásad zdravého životního stylu v souladu s naší individuální konstitucí posilují či obnovují celkové zdraví organismu. 

Authentic Ayurveda - Himalayan Herbs

Toto logo najdete na všech 57 druzích ájurvédských čajů. Naše rodinná produkce bylinných čajů v Nepálu přistupuje ke zpracování ájurvédských bylin velmi tradičním způsobem. Byliny jsou sbírány ve volné přírodě na rozsáhlém území západního, jižního a severovýchodního Nepálu. Některé druhy bylin jsou snášeny z vysokohorských oblastí Himálaje, jiné se sklízí v tradici rodinných generací na malých polích v jeho podhůří, kde je díky pravidelnému monzunovému období dostatek vláhy, která poskytuje spolu se subtropickým podnebím a úrodnou půdou ideální podmínky pro přirozeně ekologické zemědělství. Po pečlivém sušení rostlin na slunci přichází na řadu proces čištění a teprve poté dochází k mísení jejich jednotlivě rozemletých částí (květů, plodů, semen, stonků, listů, kůry, oddenků a kořenů) podle ájurvédských receptur. Celý průběh přípravy bylinných čajů probíhá zcela tradičním způsobem na bázi čistě ručního zpracování bez technického vybavení moderní mechanizace. Na základě tohoto přístupu, který jde ruku v ruce s harmonií přírody a rytmem života místních lidí, si každá bylina uchovává nejen své zdraví prospěšné výtažky, ale také i svou léčivou potenci, které se v ájurvédě říká prabhava.

Nové logo „Authentic Ayurveda - Himalayan Herbs“ s podtitulem organic by nature vám tak poskytuje záruku, že šálek každého čaje, který si připravíte, obsahuje ájurvédské byliny sklizené na zdravé půdě v čisté přírodě a zpracované místními lidmi na úpatí Himálaje.

„Když čaje připravujeme, nemyslíme na to, že vyrábíme nějaký produkt, ale děláme to prostě s pocitem, jako bychom v kuchyni chystali jídlo pro celou rodinu.“ – Suresh Kumar Sah, Ph.D. (vedoucí bylinné produkce Everest Ayurveda, Nepál)

 

Podívejte se, jak probíhá přírodní sběr bylin a ruční výroba čajů v Nepálu

 

Authentic Ayurveda – 100 % Natural 

Toto logo najdete na našich bylinných nutričních a očistných elixírech i ájurvédských ovocných plodech. Znamená to, že všechny použité ingredience na takto označených přípravcích pochází od místních pěstitelů z čistě přírodních zdrojů a připravují se tradičním ájurvédským způsobem. 

Příprava bylinných elixírů neboli avalehas probíhá přesně tak, jak se jejich příprava popisuje v klasických ájurvédských textech. Jejich základem je velmi ceněný ájurvédský plod Amalaki, který disponuje vysokým množstvím antioxidantů a vitamínu C. Amalaki pochází od drobných pěstitelů, kteří ho ručně sklízí ze stromů embiliky lékařské v regionech jejich přirozeného výskytu na území indických státu Rajasthan a Gujarat. Plod Amalaki se nejprve ponoří do lázně s horkou vodou, aby se od jádra oddělila jeho výživná dužina. Pak se připraví bylinný odvar ze směsi jednotlivých částí desítek rostlin, který se poté promísí s měkkou dužinou ovocného plodu Amalaki. V následujícím procesu dalšího zahřívání dochází k odpařování přebytečné vody až v závěrečné fázi zůstane jen konzistence v podobě bylinného džemu. Ten je ve své podstatě základem tonizujícího bylinného elixíru s názvem Chyawanprash, který regeneruje tělesné tkáně a posiluje imunitní systém organismu. Moderní vědecké výzkumy prokázali, že Amalaki má neobyčejně vysokou retenční schopnost. Dokáže si uchovat 95 % svých výživných látek včetně vitamínu C bez ohledu na to, jakým procesem úpravy prochází.

Ostatní ájurvédské ovocné plody jako královské mango, jackfruit a papája pochází z oblastí západní a jižní Indie, které jsou nejen domovem jejich přirozeného prostředí, ale také i mistrovského umění místních lidí v dovednosti při jejich zpracování. Podle ájurvédského přísloví, které praví „není na světě rostlina, aby na něco nebyla“, obsahují i tyto ovocné plody mnoho vitamínů, minerálů a nutričních látek. Pro nejlepší uchování všech živin se při jejich zpracování používá proces takzvaného blanšírování. Průběh této metody spočívá v ponoření čerstvého ovoce do horké vody po dobu 8 minut. Poté se nakrájí na tenké plátky, které se ponoří do naředěné čerstvě vylisované šťávy z cukrové třtiny. Na závěr se naporcované kousky ovoce propláchnou studenou vodou, aby se odstranila přebytečná vrstva sirupu z povrchu ovocné dužiny. Ovocné kousky se pak pečlivě vysuší za pomocí solární energie. Díky tomuto šetrnému procesu přípravy si ovoce uchová svou trvanlivost a šťavnatou chuť bez jakýchkoliv přídatných konzervačních látek. 

RAW Quality – 100 % Natural 

Toto označení zdobí moderní řadu našich ájurvédských horkých nápojů. Jemně namletý prášek z ájurvédského plodu amalaki spolu s dalšími druhy zdraví prospěšných superpotravin je připravován do maximální teploty 45 °C, a proto můžeme zaručit jeho RAW kvalitu.

Čerstvě natrhané amalaki suší místní lidé na slunci tak, že je rozprostřou na plochých střechách svých domů. Poté je najemno rozemelou a smísí s čistě namletým práškem 11 dalších ingrediencí jako je ashwagandha, shatavari, kurkuma, zázvor, moringa, mladý ječmen, spirulina, růže a lotos, které se zcela ekologicky pěstují v rozlehlých zahradách naší výroby v indickém Gujaratu. Shilajit-mumio, který také s amalaki mísíme, pak pochází z indické části Himálaje v oblastech Himáčalpradéše a Uttarákhandu, kde se sbírá ze skalních stěn v podobě kvalitní usazeniny složené z přírodní směsi organických i anorganických látek, která je bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. 

  

 

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.