Jste zde

Udržujte si v těle zdravý oheň

Lidský organismus je jako výrobní linka, která zpracovává suroviny zvenčí ve formě potravy a vjemů a přeměňuje je tak, aby byly využitelné pro stavbu tělesných tkání a regeneraci organismu.

Agni - trávicí oheň metabolismu

Kvalita a funkčnost našeho každodenního trávení záleží podle ájurvédy na přítomnosti zdravého trávicího ohně (agni). Agni je jeden z nejznámějších ájurvédských termínů a označuje prvek biologického ohně, který má na starosti proces trávení, vstřebávání a přeměny potravy a vjemů na energii. Pokud je agni optimální, člověk bude mít zdravý metabolismus i imunitní systém. Vše, co člověk přijme do svého systému, se dobře stráví, vstřebá a tělo dostane dostatečnou výživu, která poskytne regeneraci i vitalitu organismu. 

Pokud je trávicí oheň slabý, trávení a přeměna potravy se zpomalí, což bude mít za následek vytváření toxických odpadních látek, které se kvůli nedostatečné frekvenci vyprazdňování budou hromadit v tlustém střevě. To zapříčiní znečištění střev, které vede k plynatosti a nadýmání, nepříjemným pocitům a bolestem v břišních partiích, nedostatečnému vstřebávání minerálů a vitamínů, které se může odrazit i na zhoršeném stavu kostí, chrupavek a kloubů. Nečistoty ve střevním traktu vedou také ke vstřebávání toxických látek do krve, což se pak projevuje na nezdravém stavu pokožky s možným výskytem vyrážek a ekzémů. 

Naopak příliš zvýšené agni vede k hypermetabolismu, kdy se jídlo tráví velmi rychle s pocity sucha v krku a ústech a návaly horka. Může docházet k překyselení, zánětu zažívacího i střevního traktu, hypoglykemii či průjmům, které narušují proces vstřebávání důležitých živin.

Udržujte si v těle zdravý oheň

K udržování zdravého trávicího ohně slouží vhodně zvolená strava (viz článek Strava jako lék) v souladu s tělesnou konstitucí (rady pro jednotlivé konstituce: Vata, Pitta a Kapha). Ájurvéda obecně lidem s pomalejším metabolismem doporučuje přidávat do jídla stimulující koření, např. černý nebo kajenský pepř, zázvor, kmín, kardamom, skořici, kurkumu nebo chilli papričky. Naopak lidé s přemírou agni by si měli dávat pozor na pálivé, kořeněné a kyselé pokrmy, které v těle zvyšují prvek ohně a mohou mít vliv na psychosomatickou rovnováhu, která se může vychýlit zvýšenou agresivitou a podrážděností. Doporučují se proto potraviny s mírnými vlastnostmi, které uklidňují a harmonizují zažívací systém a snižují zvýšený oheň v organismu jako je např. rýže, mléko, kokosový olej či bylinné čaje z utišujících ochlazujících bylin jako je máta, fenykl, koriandr, citronová tráva a další. 

Jak to funguje aneb 6 fází trávení

Proces trávení začíná v ústech, kdy potrava při kontaktu se slinami pro nás získává chuť, která ovlivňuje individuální rovnováhu jedinečné kombinace třech životních energií (dóš) utvářející naše psychosomatické zdraví. Některé látky jako např. sacharidy se tráví už v této fázi.

Dále trávení probíhá na třech dalších úrovních (žaludku, tenkém a tlustém střevě) – v žaludku se nejprve tráví jednoduché cukry (proto se této fázy říká sladká), které se poté uvolňují do krevního oběhu a zvyšují hladinu cukru v krvi. Potom se zpracovávají proteiny za účasti enzymů a žaludečních kyselin. Pokud je výstelka žaludku narušená, může docházet k pálení žáhy, vředům a gastritidě. Tato fáze se nazývá kyselá. Ze žaludku se potrava přesouvá do další fáze trávení ve dvánáctníku – první části tenkého střeva. Zde se smíchá se zásaditou žlučí a slinivkovými enzymy. Protože kyselá povaha potravy se zde míchá se zásaditým prostředím, vznikne sůl a voda. Jídlo se stává slaným, což pomáhá trávení tuků a bílkovin. Následuje další fáze v lačníku – druhé části tenkého střeva, která je spojená s pálivou chutí. Přítomnost vzduchu také vyvolává tvorbu plynů, které spouští střevní peristaltiku. Ohnivý prvek pálivé chuti také způsobuje zvýšení teploty a krevního oběhu. Pátá fáze probíhá v kyčelníku – poslední a nejdelší části tenkého střeva, která je díky stále přítomné části žluči hořká a pomáhá zde vstřebávat velké množství živin. V šesté svíravé fázi trávení v tlustém střevě dochází k závěrečnému vstřebávání vitamínů, minerálů a vody a zpracovávají se zahuštěné odpadní látky, aby mohly být vyloučeny.  

Ájurvédská zažívací tonika

V rámci naší ruční výroby ájurvédských bylinných čajů v Nepálu a tradiční výroby ájurvédkých elixírů v Indii se soustředíme na přípravu dvou forem ájurvédských přípravků na zažívání - první z nich jsou tzv. kvatha - odvary ze širokospektrálních bylin, které mezi sebou synergicky působí a vytváří tak kýžený efekt. V rámci naší ájurvédské řady nabízíme bylinný čaj Guduchi při průjmech a zvracení, bylinný čaj Shunti při nadýmání a zácpě, čaj Pachaka při podrážděné žaludeční sliznici a žaludečních vředech nebo osvědčenou ájurvédskou bylinnou směs Triphala pro obecnou detoxikaci střevního traktu. Druhou formou jsou bylinné džemy tzv. avalehas, které svou nutriční hodnotou silně regenerují tělesné tkáně a pomáhají pročišťovat tělesné dráhy. Pro zdravý metabolismus a posílení imunity se v ájurvédě doporučuje legendární Chyawanprash, při žaludeční nevolnosti Annaprash a při potížích s vyprazdňování a čistotou střev Purishaprash

Ájurvédská léčba jakéhokoli zdravotního problému bude tradičně začínat vždy úpravou zažívání, aby se léčivé účinky ájurvédských přípravků dobře vstřebávaly do těla a mohly tak podpořit přirozenou snahu organismu navrátit se zpět do rovnováhy. Pokud potřebujete pročistit a napravit zažívání po období s nepříliš vhodným jídelníčkem nebo při chronických poruchách zažívání, které jsou signálem problému na hlubší úrovni, zkuste měsíční ájurvédské kúry - Detoxikace trávicí soustavy nebo Detoxikace střevního traktu.

 

Doporučené produkty

Detoxikace trávicí soustavy

Domácí zdravotní péče

Detoxikace trávicí soustavy
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

CHYAWANPRASH

Zdraví & imunita

CHYAWANPRASH
195 Kč
-+

SHUNTHI

Žaludek & střeva

SHUNTHI
119 Kč
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.