Jste zde

Přírodní posílení svalstva - poznejte kudzu!

Nejpoužívanější částí této byliny je kořen, jehož účinky jsou Dálnému východu známy již více než 2000 let. Ájurvéda popisuje kudzu především jako výborné tonikum pro regeneraci svalstva a celého organismu. 

Pueraria lobata, česky puerarie laločnatá, v sanskrtu kudzu, je popínavá rostlina s výskytem především v Asii. Poznáme ji podle velkých trojčetných listů a modrých či purpurových květů. Kořen kudzu obsahuje cenné isoflavonoidy, které mají očistné, protirakovinné, antibakteriální, antioxidační a antipyretické účinky. Spolu s dalšími účinnými látkami posilují nervový a oběhový systém a pozitivně působí při alergiích. Mimo to pomáhají také snižovat chuť k jídlu. 

Obsažené látky v kudzu přispívají dobrému zažívání, léčbě cukrovky, alkoholismu a jiných závislostí. Dále pomáhají při léčbě horních dýchacích cest a kožních problémů, včetně alergické vyrážky, svědění a lupénky. Zmírňují také bolesti svalů a pomáhají při spalničkách, úplavici a průjmu. Podporují léčbu obrny, encefalitidy, migrény a traumatických zranění.

Kudzu obsahuje hormony důležité pro nervový systém

Léčivým účinkům této rostliny se na konci 20. století věnovalo hned několik výzkumů, které potvrdily již většinu odhaleného starodávného vědění ájurvédy. Bylo vědecky dokázáno, že účinné látky obsažené v kořeni kudzu stabilizují nervový systém a podporují tvorbu serotoninu a dopaminu. Tyto hormony mají na starosti správný přenos podnětů do mozku a propojení jeho jednotlivých částí.  Dále se potvrdilo, že působí jako významná pomoc v boji proti závislostem, podporují kardiovaskulární systém a napomáhají rychlejší regeneraci vyčerpaného organismu.

Výživová hodnota a použití v kuchyni

Z výživového hlediska je kudzu bohatým zdrojem železa a dalších minerálních látek jako je např. sodík a vápník. Má v sobě mnoho sacharidů v podobě škrobů, která mají vysokou výživovou hodnotu a používá se proto také v kuchyni na zahuštění pokrmů - nejvíce lidí zná právě tento způsob použití díky dostupnosti kudzu jako bílého prášku v obchodech. Neobsahuje žádné tuky, je lehce stravitelný a zabraňuje překyselení žaludku.

Ájurvédské přípravky z kudzu

Z ájurvédského hlediska konceptu šesti chutí dominuje kořenu kudzu chuť sladká, která účinně snižuje vátu a pittu a zvyšuje kaphu. 

Rozemletý kořen této jedinečné rostliny nabízíme ve směsi s dalšími bylinami jako himálajský ájurvédský čaj Kudzu, který přispívá k posílení svalstva a tonizaci svalové tkáně a pomáhá budovat svalovou hmotu. Působí zároveň jako povzbuzující tonikum a zdroj energie pro posílení odolnosti a vitality organismu. Při zvýšené fyzické zátěži nebo sportovním tréninku doporučujeme v kombinaci s bylinným elixírem Mamsaprash, kde spolu s plodem amalaki a ájurvédskými bylinami najdete také rozemletý sezam a ořechy kešu.

Vyberte si další přípravky z naší ájurvédské řady na pohybový aparát a pečujte o záda, kosti a klouby přírodní cestou.

Doporučené produkty

KUDZU

Posílení svalstva & fitness

KUDZU
119 Kč
-+

MAMSAPRASH

Svalstvo & síla

MAMSAPRASH
169 Kč
-+

Sport & fitness

Domácí zdravotní péče

Sport & fitness
-10% 411 Kč
původní cena: 457,-
-+

Přihlášení k odběru ájurvédského žurnálu a novinek

Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme dle podmínek zpracovávání osobních údajů. Z odběru novinek se můžete kdykoliv odhlásit kliknutím na tlačítko odhlásit či aktualizovat svá nastavení ve spodní části e-mailu. Více informací o ochraně osobních údajů naleznete na našich stránkách www.everest-ayurveda.cz.